Австрия иска механизъм за излизане от еврозоната
Австрия иска механизъм за излизане от еврозоната / снимка: Reuters

Австрийският външен министър призова еврозоната да създаде правен механизъм, улесняващ излизането от зоната на единната европейска валута на държавите членки, които не изпълняват обещанията си.

„Трябва да създадем начини за изключване на дадена страна от еврозоната”, заяви в интервю за в. „Куриер” Михаел Шпинделегер, който е и вицеканцлер. Механизмът, който според него трябва да се създаде чрез промяна на договорите на ЕС, процес, който може да продължи пет години, ще се прилага за страни, „които не изпълняват ангажиментите си”.

„Ако вече имахме този механизъм..., щяхме да имаме последиците”, заяви министърът. Според вестника думите му явно се отнасят за Гърция, която вече е обект на две спасителни помощи и може да се нуждае от още, допълва БГНЕС.

Шпинделегер, който е дясноцентрист, заяви, че създаването на механизъм за излизане от еврозоната ще увеличи доверието в пазарите в еврозоната и той ще бъде подкрепен от държавите членки на зоната на единната европейска валута, включително Германия, Люксембург, Финландия и Холандия.