Безработицата в Старозагорско се увеличава
Безработицата в Старозагорско се увеличава / DarikNews.bg, архив

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Стара Загора към края на юни са намалели с 0.2% спрямо края на март 2012 г. и вече са 97 703, съобщават от Териториалното статистическо бюро.


Спрямо края на първото тримесечие на 2012 г. в повече от половината икономически дейности се наблюдава намаление на наетите лица, като най-голямо намаление е регистрирано в дейностите: „Финансови и застрахователни дейности" - с 14.9% и „Хотелиерство и ресторантьорство" - с 11.7%. Значително увеличение на наетите се наблюдава в икономическата дейност със сезонен характер „Селско, горско и рибно стопанство"( с 12.9%).

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите в дейностите „Преработваща промишленост" и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - съответно 30.9 и 14.2%.

В края на юни наетите лица са с 3687 (3.6%) по-малко в сравнение със същия период на предходната 2011 г., като най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Финансови и застрахователни дейности" - с 22%, „Хотелиерство и ресторантьорство" - с 21% и „Строителство" - с 18.1%.

Най-значително увеличение на наетите спрямо същия период на миналата година е регистрирано в дейностите „Операции с недвижими имоти" - с 86.8% и „Професионални дейности и научни изследвания" - с 20.3%.

Средната месечна работна заплата в областта за април 2012 г. е 781 лв., за май - 813 лв., и за юни - 830 лева.

През второто тримесечие на 2012 г. средната месечна работна заплата в област Стара Загора се увеличава спрямо първото тримесечие на 2012 г. с 3.1% и достига 808 лева. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата, за този период, са „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - с 18.8%, „Образование" - с 11.3% и „Хотелиерство и ресторантьорство" - с 10.8%.

През второто тримесечие на 2012 г. средната месечна работна заплата нараства с 11.8% спрямо второто тримесечие на 2011 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети", „Професионални дейности и научни изследвания" и „Финансови и застрахователни дейности".

Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през второто тримесечие на 2012 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности:
• „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива";
• „Добивна промишленост";
• „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване";
Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности:
• „Административни и спомагателни дейности";
• „Хотелиерство и ресторантьорство" ;
• „Други дейности".

 

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно, като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия. Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии: териториален признак - 28 административни области, икономическа дейност по КИД - 2008 и размер на предприятието според броя на наетите лица.