Гърция ще поиска удължаване на графика на плана за строги икономии
Гърция ще поиска удължаване на графика на плана за строги икономии / снимка: БГНЕС, aрхив

Гръцкият премиер Андонис Самарас ще поиска удължаване на графика на плана за строги икономии на срещата си с германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд идната седмица, твърди в. "Файненшъл таймс", цитиран от Франс прес.

Самарас ще се срещне с Меркел и Оланд в Берлин и ще предложи съкращаването на държавните разходи да бъде осъществено за четири вместо за две години, гласи документ, с който всекидневникът се е сдобил.

Коалиционното правителство начело с консерватора Самарас се подкрепя от социалистите и сега умерената левица се опитва да изготви непопулярен план за икономии от 11,5 милиарда евро за 2013 и 2014 година, за който настояват кредиторите в замяна на продължаването на тяхната помощ.

Гърция събра вчера изключително голямата сума от 4,063 милиарда евро при търг на 3-месечни облигации, за да избегне неплатежоспособност, но бе принудена да се съгласи на по-високи лихви от 4,43 процента спрямо 4,28 на сто при последната подобна емисия, съобщи агенцията за управление на държавния дълг. Търсенето надвишаваше предлагането с 1,36 процента, което показва слабия ентусиазъм на пазарите. Целта бе да се осигурят текущите нужди на страната и евентуално да успее да погаси кредит от 3,2 милиарда евро с падеж на 20 август, облигациите по който държи Европейската централна банка (ЕЦБ), пише БТА.

Гърция няма достъп до пазарите за дългосрочни облигации от 2001 година и оттогава редовно емитира краткосрочни облигации. Икономическото оцеляване на Атина зависи от заемите от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ). Гърция очаква следващия транш от близо 31,5 милиарда евро при положение, че повторното произвеждане на избори предизвика политически блокаж, който разстрои програмата на реформи.

Експертите от тройката кредитори (ЕС-ЕЦБ-МВФ), които бяха в Гърция в края на юли, се очаква да пристигнат отново в страната през септември.