Президентът на Египет уволни двама висши генерали
Президентът на Египет уволни двама висши генерали / снимка: Reuters

Президентът на Египет Мохамед Морси разпореди пенсионирането на двама високопоставени генерали, вкл. маршал Мохамед Хусейн Тантауи, който ръководеше страната след свалянето на Хосни Мубарак, съобщиха световните агенции, позовавайки се на президентската канцелария в Кайро.

Освен това Морси отмени приетите от военните през юни промени във временната конституция, даващи големи правомощия на армията, информира БТА.

Министърът на отбраната Тантауи, който бе член на правителството на Мубарак в продължение на 20 години, и началник-щабът на армията Сами Енан са назначени за съветници на Морси. Говорителят на президентството Ясер Али подчерта, че кадровите промени влизат в сила незабавно, посочва Ройтерс.

Египетската държавна телевизия съобщи, че за министър на отбраната е назначен генерал-майор Абдул Фатах ас Сиси, предаде ДПА. Франс прес отбелязва, че той е бил шеф на военното разузнаване.

Президентът Морси е назначил за вицепрезидент съдията Махмуд Мекки, допълва АФП. Агенцията припомня, че това е вторият вицепрезидент в историята на Египет, тъй като Мубарак в продължение на 30 години като президент не назначаваше свой заместник. Едва през февруари 2011 г. шефът на египетското разузнаване Омар Сулейман бе посочен от Мубарак за вицепрезидент.