Музиканти от три континента на лятна академия „Огънят на Орфей“ в Смолян
Музиканти от три континента на лятна академия „Огънят на Орфей“ в Смолян / dariknews.bg

Музиканти от три континента ще се съберат в Смолян от 13 до 23 август. Те ще участват в Международна лятна академия за изкуство „Огънят на Орфей". Тя се организира от фондация „Огънят на Орфей". Сред партньорите са община Смолян и Националното училище по фолклорни изкуства/НУФИ/ в Широка лъка.

Официалното откриване ще бъде с концерт на трио Теодосий Спасов, Ангел Демирев и Мирослав Турийски, народната певица Бинка Добрева, австрийския вокал Нашата Миркович и певицата от САЩ Кристиане Карам на Амфитеатъра в Смолян на 15 август.

По време на академията майсторски клас по пеене и семинар за универсално водене на гласа ще проведе австрийската Наташа Миркович, а семинар за електрическа китара ще направи Ангел Демирев. От НУФИ организират пък културна екскурзия из Родопите за участниците в академията. На 18 август в музикалното училище в Широка лъка концерт ще изнесе академичен хор „Света Параскева" при НХА - София с диригент Галина Маркова и участници от майсторския клас на Маркович.

НУФИ ще събере почитатели и музикално-поетична вечер на класа по китара и китарни ансамбли на доц. Стела Динко ва и творчески литературен клас на Евгения Тагарева. На 21 и 22 август в музикалното училище концерт ще изнесат и майсторските класове по оперно пеене на доц. Лилия Илиева, по пиано на Татяна Левитина от Русия, по цигулка на Мичо Димитров и по виолончело на Георг Баим от Австрия. На заключителния концерт на академията община Смолян ще връчи специални награди на най-добрите участници.