Над 500 деца участваха в превантивната програма  „Ваканция 2012
Над 500 деца участваха в превантивната програма „Ваканция 2012 / Община Стара Загора

535 деца се включиха това лято в 23-те инициативи на Местната комисия за борба с противообществените прояви в Стара Загора от превантивната програма „Ваканция 2012".
Участваха деца и младежи от 5 до 18 години, както и техни родители.

Основните акценти и цели на програмата са ранната превенция чрез насърчаване на активното детско и младежко участие, формиране на устойчива гражданска позиция у младите хора, изграждане позитивни модели на отговорно поведение, запознаване с културни и исторически ценности на Стара Загора, творческо начало, презентиране на доброволчески идеи, здравословен и безопасен начин на живот, както спорт и забавления за свободното време.

В рамките на един месец организатори и участници мобилизираха професионален опит и ресурс, а най-вече желание и отговорност, да се даде шанс на децата да знаят, да могат, да спортуват и да се забавляват, според интересите си, уверяват от комисията.

Проведе се дискусия „Другата страна на виртуалния свят", както и лятно училище за лидери и работилница за млади дебатьори, в инициативите „По стъпките на бъдещия Апостол" , „Ела да четем в парка", рисуваха на асфалт, посетиха Музея „Неолитни жилища", проведоха акц

Над 500 деца участваха в превантивната програма  Ваканция 2012"
netinfo
ия за идеи и предложения „Децата на Стара Загора за Стара Загора".

13 деца се обучаваха в превенция на водния травматизъм , 18 в плуване, а 5 деца и 4 родители - по оказване на първа помощ при наранявания в планината. Децата имаха възможност да се занимават с фитнес и плуване, както и да се срещнат с представители на футболния клуб „Берое".

С ентусиазъм бяха посещавани заниманията за обучение по превенция на ХИВ, по пътна безопасност, против употребата на наркотици и демонстрациите със служебни полицейски кучета. „Как да се храним здравословно" и „Как да направим партито екологично?", бяха част от темите проследени с интерес от подрастващите.

В организацията и осъществяването на програмата на МКБППМН участваха Община Стара Загора и много местни организации - БЧК, БМЧК, РЗИ, ОДМВР, РИМ, ПФК „Берое", Превантивен център по зависимости, СНЦ „Свят без граници", УС на ПГСАГ „Л. Байер", МОС, УКПППУ, Издателство ,,Просвета", Информационен туристически център, медии, родители и учители.

Продължават обявените конкурси за есе и най-красива снимка на тема ,,Моят град-моя мечта", съобщават още от комисията. Творбите се приемат в офиса на МКБППМН до 20 септември 2012 г.

Заключителният етап на програма "Ваканция 2012" за отчитане на резултатите, фотоизложба и награждаване ще се проведе през октомври 2012 година.