Камерни концерти започва търновският театър
Камерни концерти започва търновският театър / netinfo

Поредица от камерни концерти започва великотърновският театър "Константин Кисимов". Почитателите на класическата музика ще могат да чуят някои от най-знаковите произведения на руските композитори Модест Мусоргски и Сергей Рахманинов в изпълнение на популярния баритон Иво Йорданов, който е гост-солист на театъра, пианистката Росица Тарапанова и актьора Кирил Михов.

Първият концерт е в Елена на 7 август от 20,00 часа в салона на читалище "Напредък". Втората изява ще бъде на 8 август от 20,00 часа в Изложбените зали "Рафаел Михайлов" във В. Търново. В програмата е включен песенният цикъл на Мусоргски "Песни и танци на смъртта" по стихове на Арсени Голеничев - Кутузов и избрани песни от Рахманинов, създадени по стихове на Пушкин, Надсон, Чехов и други руски поети.

Иво Йорданов гостува за първи път на търновска сцена през февруари в ролята на граф Данило Данилов в оперетата "Веселата вдовица" на Лехар. През последните години той се изявява като гост-солист в някой от най-престижните театри в света. Варненецът е сред младите изпълнители, които световноизвестният тенор Пласидо Доминго подкрепя. Баритонът проби в певческото състезание "BBC - Singer of the world" в Кардиф, Великобритания. През 2009 г. спечели първа награда в Международния конкурс за млади оперни певци в Сполето, Италия. Лауреат е и на национални конкурси.

Росица Тарапанова е възпитаник на русенското музикално училище и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. От 1991 г. е основен пианист в търновския театър. В репертоара й са застъпени заглавия на Щраус, Калман, Верди, Моцарт, както и произведения за соло пиано и камерни състави. Мотивирана от желанието да работи с млади пианисти, тя дава уроци по пиано в Младежкия дом.

Кирил Михов започва професионалния си път през 1996 г. в русенския драматичен театър с ролята на Смирнов от Чеховата "Мечка". След това професионалният му път продължава в частната трупа "Мания" - Русе. През 2002 г. той става част от състава на трупата на МДТ "Константин Кисимов". От 2004 до 2006 г. участва и в постановката "Балканско магаре" на столичния сатиричен театър "Алеко Константинов". Най-новото му актьорско превъплъщение е в образа на Рафе Клинче в постановката на Димитър Шарков "Железният светилник".