Целта е доходите да се увеличат повече от инфлацията, увери Дянков
Целта е доходите да се увеличат повече от инфлацията, увери Дянков / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Със Закона за държавния служител, който от тази седмица влиза в сила и новия модел на заплащане, ще се окаже, че заплатите в държавната администрация ще скочат средно с около 20%. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Ще се окаже, че заплатите ще надскочат ръста на инфлацията през последните три години, уточни той.

Главната цел е доходите да се увеличат повече, отколкото инфлацията. Инфлацията тази година ще е около 2%, определено по-ниска от миналата, обясни пред бТВ министър Дянков. „Правим така, че в края а този мандат хората да са по-добре, не само от гледна точка на музеи и магистрали, а и доходите им да са по-високи в сравнение през 2009-а. За да дръпнем по-рязко с увеличаване на доходите обаче на нас ни трябва ръст на икономиката - и българската, и европейската”, посочи той.

Дянков съобщи още, че увеличението при пенсиите ще е за всички. Този път няма да се вдигат само минималните пенсии, както направихме през май т.г., а всички пенсии, заяви той.

Дали пенсионерите ще останат доволни от предстоящото увеличение обаче, министърът на финансите не е оптимист. „Едва ли ще останат доволни, защото дори и то да е над процента на инфлация, винаги има коментари: „Искаме още. Искаме още”, заяви Дянков. Донякъде е естествено, защото България е тръгнала с много ниски пенсии и ние трябва да дърпаме на фона на останалите. Дори и да се дават сравнения, да се каже: „Вижте, ние увеличаваме пенсиите с реални стойности, в Гърция паднаха с 40%, в Румъния с 25% и в Холандия с 15%”, тези сравнения не са важни за обикновения човек. И до някъде аз го разбирам. Но на тях им се иска да имат средните за Европа пенсии. Това няма как да стане в един мандат, но може да стане в два”, каза финансовият министър.

За следващата година няма да има промяна в ДДС, нито ще се увеличава, нито ще се намалява, нищо ще има диференциация, както от време на време се говори, категоричен е министър Дянков. „Имах такава идея. От гледна точка на по-високите приходи, които получаваме, би могло да свалим ДДС-то, но за моя изненада политическата класа - мнозинството и опонентите в парламента, общо не искат това да стане. Не смятат, че това е добра идея. Препоръката и от мнозинството от ГЕРБ е да се фокусираме върху доходите”, коментира той.

По отношение бюджета на министерствата за догодина Дянков заяви: „Ние тази година по-рано почнахме бюджетната процедура и това е тенденция всяка година да се почва, за да имаме по-голяма предвидимост. Първоначалните заявки са дошли. Всяко министерство иска повече. Но няма да стане. Бюджетите им ще са същите като тази и следващата година. В реално отношение означава, че дори ще се намали бюджетът им заради инфлация”.