Протестиращи блокираха входовете на Морската градина
Протестиращи блокираха входовете на Морската градина / Дарик Варна

Десетки протестиращи блокираха тази вечер пет от входовете на Морската градина във Варна, през които влизат коли в парка. Обсадени бяха входовете при басейн „Приморски”, Двореца на културата и спорта, спирка „Акациите”, Делфинариума и „Пикадили парк”.

Протестът беше организиран от движение „Варна диша“. Чрез листовки протестиращите припомняха, че в парка има ограничителен режим за автомобили, който обаче не се спазва. Затова исканията им са незабавно да се преустанови всякакъв достъп на коли, а нарушителите да бъдат санкционирани.

Сред протестиращите беше и варненецът Николай Маринов, който от 15 години живее в САЩ. Зад Океана 38-годишният мъж е преподавател по политология и международни отношения в университета в Йейл. На блокадата при басейн „Приморски“ беше дошъл със съпругата си и трите си деца.

Протестиращи блокираха входовете на Морската градина
netinfo

Николай Маринов играе и рисува с децата си на алеята, по която в други дни често минават коли.

„Тук съм, защото в парка не трябва да има коли. И тъй като се разхождам редовно в него и виждам колите, прецених, че заедно с други граждани на Варна можем да ги спрем, като накараме кмета и другите властимащи да си изпълнят законите на страната“, каза той пред Дарик. ЧИдваме с нашите деца, които обичат България, плажовете, морето - много са хубави, но може ли да дойдем в градината и отгоре мерцедеси да се тикат и коли да се паркират?! В закона пише, че това е парк, оттам нататък който е сноб, си е негов проблем", коментира още той.

По думите му това е само началото. Варна преди три месеца се е събудила и повече няма да заспива. „Ако кметът и някой друг си мисли, че е отминала работата, да провери пак“, допълни Маринов.

Варненецът загатна, че от „Варна диша“ ще организират ново събитие през август. „Не знам дали отново ще има блокади, ресурсът ни не е много голям. Да се съберат хората е трудно, да си гражданин не е лесно, но ще има събития“, сподели университетският преподавател.

Протестиращи блокираха входовете на Морската градина
netinfo