Жандармерията влезе в рапична нива за половин милион лева
Жандармерията влезе в рапична нива за половин милион лева / netinfo

Блок рапица на площ от 1800 декара в местността „Жидовица" между селата Стубел и Липен, в община Монтана, стана гореща точка в жътвената кампания, след като арендатори се скараха кой да прибере реколтата, изчислявана на половин милион лева.

За фирмите „Светослав Илчовски" от Кнежа и ЕТ „Екатерина Йорданова „ МАТ - ГЕР от Вършец от четири години тази местност е камък на раздора. През септември всички арендатори се събрали в кметство Стубел при кметицата Емилия Григорова да разделят доброволно обработваемата земя. До споразумение не се стигнало, разказа Григорова „никой не беше доволен". Тогава от Областна служба Земеделие служебно разделили земята. Според заповедта за „Жидовица" право на ползване получава „Екатерина Йорданова". Още при сеитбата двете фирми се сблъскали. Два пъти масивът бил засят - първо от едната, после от другата фирма.

Двата арендатора са най-големите в село Стубел и стопанисват по близо 7 000 декара обработваеми площи. За тях сключват договори със собствениците срещу което се задължават да им осигуряват рента. В масивите са включени и така наречените бели петна - т.е земи, за които не е заявено, че ще бъдат обработвани. За тях арендаторите плащат такса на държавата. Когато си платят тогава им трасират масивите. Според протокол с дата 3 юли, 2012 година спорният блок с рапица е владение на «Екатерина Йорданова».

Печалбата не е само от реколтата с рапица, а и от европейската субсидия - по 25 лева на декар.

«От както започнаха да дават субсидии, от тогава започнаха и проблемите, казва кметицата Григорова. Криводолската фирма дойде в селото преди четири години и започна да наема земя. Хората се договаряха с нея, защото даваше веднага парите при сключен договор и така стана най-големия арендатор. Рента обаче не съм чула да дава, казва Емилия Григорова. Докато «Екатерина Йорданова» редовно осигурява хората със суровини от натурата. Те са едни от първите арендатори в Стубел. Изораха и облагородиха пустеещите земи. Сега е лесно на готово, коментира тя.

В полицията и прокуратурата в Монтана е получен сигнал за скандала. Никой да не жъне разпоредили органите на реда и изпратили части на жандармерията в нивата. Арендаторите преговарят в присъствието на полицаи, а районен прокурор Емил Александров е разпоредил проверка по случая. „Ще образуваме дело, само ако има извършено престъпление", заяви Александров.

24 часа частни охранители стоят от двете страни на блока с рапица, за да препречват пътя на комбайните. Полиции и жандармеристи пък са изпратени да осигуряват реда. Кой да жъне обаче - никой не решава.