Да се създаде българо-корейски научнотехнологичен център, настоя дипломат
Да се създаде българо-корейски научнотехнологичен център, настоя дипломат / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

В София да бъде създаден българо-корейски научнотехнологичен център. За това настоя корейският посланик у нас Чун Би-хо на форум, организиран от Българската академия на науките и от Корейския институт за наука и технологии. Двете организации подписаха споразумение за сътрудничеството. Дейността им ще бъде насочена към създаване на научни продукти, някои от които могат да стигнат до конкретни пазарни реализации, обясни академик Никола Съботинов от БАН.

България има огромен интерес от създаването на съвместен научнотехнологичен център с Корея, подчерта Никола Съботинов. Имало възможност центърът да бъде реализиран на територията на Българската академия на науките.

„Корея има голям опит в тази насока, този опит ще бъде споделен с българските учени, идеята е такава. Надяваме се това да стане в рамките на Европа 2020. Европа приоритетно е насочила своите цели и програми към активизиране на всички страни членки на ЕС за съвместна работа с Корея", каза той.

Предстои да се сключат редица съвместни българо-корейски проекти, като инвестиции за тях се очакват и от корейска страна, посочи още Съботинов.

Министърът на образованието Сергей Игнатов обясни, че се планира и съвместна инициатива от страна на двете републики, при която ще бъдат обменяни учители.

„Български учители, които да могат да преподават на английски, знаете ли какво, това, в което България е силна – математика, биология, а пък тук идват на еквивалентен обмен техни. Така че това, което днес се случва, е много хубаво", каза образователният министър.

Игнатов допълни, че големи усилия са насочени и към разработването на проект Оперативна програма „Наука и образование" за следващия програмен период до 2020 година.