СЗО подкрепи забраната за пушенето на закрити места в България
СЗО подкрепи забраната за пушенето на закрити места в България / www.sxc.hu

В писмо до министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, Регионалният офис на Световната Здравна Организация /СЗО/ за Европа изразява пълна подкрепа на приетите в България законови промени за забрана на тютюнопушенето на закритите обществени места.

Това заявява в писмото си до българския здравен министър Жужана Якаб, Регионален директор на СЗО за Европа, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Изтъква се, че приемането на новото законодателство поставя България сред водещите страни в Европейския регион на СЗО, където е създадена среда без тютюнев дим и където е напълно приложен чл. 8 от Рамковата конвенция за контрола на тютюна и насоките за неговото изпълнение.

Проявената лична ангажираност на министър Атанасова и провеждания постоянен контрол върху забраните за тютюнопушенето са решаващ фактор за осигуряване на среда без тютюнев дим на обществените места, заявява в писмото Регионалният директор на СЗО за Европа.

В заключение се изразява надежда за успех на прилагането на законодателните мерки в страната, което ще съдейства България да се превърне в държава-модел за подражание на останалите страни в региона.