• Размер на шрифта:
Без тютюнев дим на закрито © снимка: DarikNews.bg, архив  

Без тютюнев дим на закрито

Управляващите у нас наложиха забрана за тютюнопушене на закрити обществени места от 1 юни чрез промени в Закона за здравето. Тя важи за заведения, нощни барове, работни места и офиси, както и за стадиони и спортни обекти, летни кина и театри, когато има спортни и културни прояви. Не може да се пуши в училищни дворове, детски площадки, тротоари на детските ясли и градини, площадки за игра, както и по време на събития за деца и ученици, които се провеждат на открито. Паленето на цигари е позволено на летищата, но в специални за тази цел помещения. Първоначалната идея да се забранят цигарите и на спирките на обществения транспорт отпадна.

Пушач, който запали на закрито обществено място ще бъде глобен със сумата от 300 до 500 лева. При повторно нарушение, санкцията скача от 500 до 1000 лева. Солидарна отговорност ще носи и собственикът на заведение, в което се пуши. Първоначалната глоба за него е в размер от 3000 до 5000 лева. При повторно нарушение той ще трябва да плати сума от 5000 до 10 000 лева.

В края на миналата година правителството прие промените и ги внесе в Народното събрание. Те бяха обект на остра дискусия в продължение на месеци. Бизнесът остро критикува хода и калкулира загубите - 300 млн. лв. годишно. Между първо и второ четене на законопроекта за промените пък забраната обхвана и работните места, които бяха изпуснати в първоначалния вариант.

Тъй като забраната за пушене бе въведена в късната пролет, горещото лято пресуши дискусията и прогнозите за тежък удар върху ресторантьорския бизнес изглеждаха несбъднати. С приближаването и настъпването на есента обаче отново започнаха да се чуват идеи и тези за връщане на стария режим с отделни площи в заведенията за пушачи и непушачи. Независими депутати дори внесоха предложения за законови промени за отмяна на пълната забрана за пушене на закрито, а представители на ресторантьорския бизнес и пушачи проведоха протест.

Така близо седем месеца след въвеждането на тоталната забрана в обществото възникна дебат за връщането на стария режим за пушене със зали за пушачи и непушачи. Чуха се и идеи да се разреши тютюневият дим в заведенията след 22 часа, а икономическият министър Делян Добрев се обяви за гъвкавост по отношение на реда за пушене.

Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров пък бе категоричен пред Дарик, че рестриктивният режим въведен в късната пролет на 2012-а е крайна мярка и трябва да се вземе предвид икономическата криза и ударите, които понася бизнесът.  Той допълни, че пушачите не са втора категория хора. От своя страна здравният министър Десислава Атанасова настоя да не се съпоставят загубите за ресторантьорите със здравето на нацията.

прочети още ↓ скрий ↑

Още по темата

Тя: Къде си, няма ли да се прибираш най-после? Той: Спомняш ли си магазина, в който си хареса онези перлените обички? Тя: Да, мило!! Той:… Виж още