Македонският съд отне детето на Спаска Митрова
Македонският съд отне детето на Спаска Митрова / Дарик-Благоевград, Любима Калпачка, архив
Македонският Върховен съд отне детето на Спаска Митрова
54552
Македонският Върховен съд отне детето на Спаска Митрова
  • Македонският Върховен съд отне детето на Спаска Митрова

С решение на Върховния съд на Македония се отнемат родителските права на Спаска Митрова. Върховният съд е отменил решението на Апелативния в Скопие от преди година, с което беше върната малката Сузана на майка й. След решението на последната инстанция Митрова трябва да предаде детето си на бившия си съпруг Воислав Савик.

Премиерът Бойко Борисов отказа да коментира окончателното решение на македонския съд, но заяви, че България ще бъде изключително стриктна, когато се приемат критериите за присъединяването на Македония към Европейската общност. Когато дойде ред да коментираме съдебната система на Македония, ще я коментираме според европейските критерии, допълни българският премиер.

„Не минава и ден или седмица да не получим сигнали или отношение, което най-малко заслужава българският народ. Първи ги признахме, винаги сме им помагали във всичко, винаги сме били отворен и по-братски народ от македонския на Балканите ние нямаме. Но какво ги кара да правят това, не знам. Няма да го произнеса на глас, но те когато преценят, са добре дошли в България. Знам какво ще кажат, че най-независимият съд е преценил така. Добре, не коментираме съдебно решение. Но когато дойде ред да коментираме съдебната ви система, ще коментираме така, както ние преценим. А ние ще преценим, че тя трябва да е независима, демократична, европейска, толерантна, защитаваща интересите на всички граждани. Ще съдим по европейски критерии", каза той.

Митрова, която има българско гражданство, води съдебни битки за връщането на дъщеря си с помощта на българските власти от няколко години. Попечителството над Сузана й бе отнемано многократно, като малката беше прехвърляна между двамата родители.