Фрапиращо нарушение в „Пирогов” е свързано с лице от престъпния свят
Фрапиращо нарушение в „Пирогов” е свързано с лице от престъпния свят / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Извинявам се на всички честни колеги, които работят в "Пирогов" за това, че тази тема за финансовите нарушения на болницата се дискутира по този начин. Това каза пред bTV д-р Бойко Тошев, травматолог в "Пирогов".

Протестирам срещу тези, които с финансов натиск принуждават честните хора с ниски заплати да правят нарушения. Не клеветя болницата, имам конкретни обвинения към сегашното ръководство на болницата, което води до непоследователна финансова политика, която стимулира дейности и хора, които нямат заслуги за имиджа на "Пирогов", категоричен е д-р Тошев.

В средата на май бях освободен от длъжност началник-клиника с обяснението на директора - без конкретна причина, така била наредила министърката. Аз се поласках от това нещо, че министърката знае за моята личност, но искам да попитам дали тя наистина ме е уволнила, запита д-р Тошев. След това се назначава човек, който не отговаря на стандарта на НЗОК. За да ръководиш такава клиника, трябва да имаш определени компетенции. Има нарушение тук, сподели още д-р Тошев, цитиран от БГНЕС.

"Започнаха се кампании, най-вече гнусна кампания по дискредитирането ми и опит да бъда изгонен от болницата. Не можах да схвана каква е причината първоначално, но след това нещата ми се изясниха", разказа д-р Тошев. Върху мен в продължение на години беше оказван натиск, като първият беше от страна на директора на "Пирогов" за извършване на документална измама, подчерта д-р Тошев.

Има наредба за допълнително възнаграждение за извършена оперативна дейност. Има хора, които работят в клиниката, които обаче не оперират, дори има хора, които не могат да заемат длъжността хирург-ортопед. Не може години наред да не влизаш в операционната и да получаваш пари. Тези хора мрънкаха пред директора защо не получават допълнителни възнаграждения. Аз му заявих, че ако иска, да нареди на тях да им се изплаща сумата, но да не ме кара аз да извършвам тази документална измама, заяви категорично д-р Тошев.

Той разказа още и за злоупотреби с рехабилитационната пътека. "В един момент се взе решение да започнат да се приемат и да продължава лечението на пациенти по рехабилитационната пътека. Това означава, че НЗОК разрешава на един човек един път в годината да ползва безплатно 7 дни за рехабилитация и се започна на базата на заповед да се работи по тази пътека. Много бързо се разбра, че тази пътека не е изгодна за болницата. НЗОК превежда 300 лева за рехабилитация за 7 дни. Ние имаме легла за активно лечение, това не е санаториум. И тук натискът беше изключително голям. В тази пътека се извършват и много нарушения", заяви още д-р Тошев.

Д-р Тошев сподели и за едно от най-фрапиращите нарушения в "Пирогов", което е свързано с лице от престъпния свят: "Едно лице, което е оперативно интересно за службите, оказа се приет в болницата, без да знае шеф-екипът, без да знае началникът на отделението, без да знае началникът на клиниката. Беше пуснат в оперативна програма от секретарката на клиниката да се оперира на следващия ден. В един хубав момент ние биваме привикани при директора и ни се оказва натиск да подписваме документ за лицето, че е в болницата и какво му е състоянието. Аз това лице не съм го виждал. Той е приет и изписан, без да бъде видян нито от началника на отделението, нито от началника на клиниката. Натискът беше изключително силен да подпишем този документ. Ние не подписахме. Трябваше да подпишем за това какво е състоянието му, а ние не знаехме какво е то. При този случай с това лице гръмнаха медиите, най-вероятно не се е явил на съдебно дело. Смятам, че това лице беше по известно дело. Излиза, че това лице е било укрито по този начин", подчерта д-р Тошев.

"Имам данни от дистрибутори на импланти, че на тях се оказва натиск от страна на шефа на секцията, че той е поел ангажимент към директора и те трябва да завишат цените на изделията. Имах неблагоразумието, вярвайки, че директорът на болницата проф. Раденовски не би влязъл в такава схема и му го казах това нещо. Но е факт, че някои изделия при нас са по-скъпи от същите изделия в други болници. Шефът на секцията доц. Кастелов го е искал това нещо от дистрибуторите с оправданието, че е имал ангажимент към директора", разказа още д-р Бойко Тошев.

БГНЕС припомня, че вчера Главният прокурор Борис Велчев получи материали от министъра на здравеопазването Десислава Атанасова за извършена административна проверка в Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н.И.Пирогов" за спазване правилата за организация на работа.

По компетентност преписката беше изпратена на Софийска градска прокуратура, която образува досъдебно производство срещу: неизвестен извършител - длъжностно лице за присвояване на пари в особено големи размери, собственост на УМБАЛ "Н.И.Пирогов", като случаят е особено тежък и срещу неизвестен извършител - длъжностно лице от УМБАЛ "Н.И.Пирогов" за особено тежък случай на безстопанственост, от която е последвала щета в особено големи размери.

По-рано вчера здравният министър обяви, че до края на тази седмица ще бъдат отстранени някои от членовете на борда на директорите в "Пирогов". Като причина тя изтъкна заключението на инспектората, че ръководството на болницата води лоша финансова политика. Освен на прокуратурата, докладът за финансовото състояние на здравното заведение е предаден на приходната агенция, на държавния финансов контрол и на инспекцията по труда.

В съобщение до медиите от „Пирогов" обясниха, че д-р Тошев „временно е изпълнявал длъжността завеждащ клиника, поради липса на ценз (хабилитация), а заелата длъжността доц. М. Кътева отговаря на всички законови изисквания, включително медицински стандарт „Ортопедия и травматология". От там заявяват също, че „работата по клинични пътеки отговаря на изискванията на Национален рамков договор 2012. Спазени са всички законови критерии и тези на добрата медицинска практика. При извършваните регулярни рутинни проверки от НЗОК не са установени сериозни нарушения".