Отново има арестувани след екопротеста
Отново има арестувани след екопротеста / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Репортаж от протеста
54444
Репортаж от протеста
Отново има арестувани след екопротеста
  • Репортаж от протеста
  • Отново има арестувани след екопротеста

Втора поредна вечер природозащитници блокираха за около час и половина движението в района на Орлов мост в знак на протест срещу приетите в сряда от Парламента промени в Закона за горите. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и полиция. Отново бяха арестувани екоактивисти, няма пострадали и ранени. Около 21.30 часа движението в центъра на София бе възстановено.

Над 1500 природозащитници се събраха в началото на Борисовата градина край езерото „Ариана", за да изкажат своето несъгласие с приетите промени в Закона за горите.

Около 20.00 часа напрежението в района на протеста ескалира и стотина души от протестиращите успяха да пробият полицейските барикади и седнаха на Цариградско шосе, като по този начин спряха движението на всички превозни средства в района, включително и на колите на градския транспорт. Това принуди автобусите от кварталите "Младост" и "Дружба" да обръщаха преди кръстовището. Бяха получени сигнали, че срещу седналите на пътното платно екоактивисти е използван сълзотворен газ.

Мотото на втория екопротест беше "Г-н Президент, елате при нас! Недоволните скандираха: „Оставка", „Не на агресията", „Витоша", „Искаме природа, не искаме бетон", „Всеки ден ще е така до победата".

С три буса на Жандармерията около трийсетина души бяха откарани в най-близкото районно управление, сред тях има и малолетни деца. По данни на СДВР са арестувани деветима души.

На мястото на протеста бяха изпратени подкрепления от страна на полицията и на Жандармерията, както и на Конна полиция, които се опитваха да овладеят ситуацията в района на Орлов мост.

Отново има арестувани след екопротеста
netinfo

Около 21.30 часа полицията успя да укроти протестиращите и движението в района бе възстановено.

Преди началото на протеста в ефира на Дарик представител на екоактивистите Стефан Стойчев заяви, че протестиращите очакват при тях да пристигне президентът Росен Плевнелиев, от когото искат да наложи вето на Закона за горите. „Ако той не дойде, може да отидем при Президентството. Това е наше гражданско право. Ние сме свободни в тази държава да направим нещо, което сме решили като граждани и никой не може да ни спре. Нито полицията, нито Бойко Борисов. Призовавам все пак всички протестиращи да се съобразяват с органите на реда и да си носят личните карти. Само мирен протест".

Вижте анкета по темата ТУК

Отново има арестувани след екопротеста
netinfo