За да е ефективно външното оценяване, трябва време, категоричен е Сергей Игнатов
За да е ефективно външното оценяване, трябва време, категоричен е Сергей Игнатов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
За да е ефективно външното оценяване, трябва време, категоричен е Сергей Игнатов
54192
За да е ефективно външното оценяване, трябва време, категоричен е Сергей Игнатов
  • За да е ефективно външното оценяване, трябва време, категоричен е Сергей Игнатов

Министърът на образованието Сергей Игнатов отхвърли обвиненията на социалистите, че препоръките на Европейската комисия в сферата на образованието са унищожителни. По думите му се дава висока оценка за финансовата дисциплина в страната.

„Казваме, че имаме слабо външно оценяване. Първо, за да има ефект от външното оценяване е необходимо повече време да се прилага, за да се превърне в инструмент за оправяне на кривиците за подобряване на системата. Външното оценяване за 4-ти клас е от шест години, но целият формат на външното оценяване в българската образователна система, ние го променихме и започнахме да го усъвършенстваме през 2009 г. Става дума за стандартни тестове. Не е възможно с някакви свободни интерпретации, и написани на коляно, както обича да се изразява Валентина Богданова, тестове, да се прави външно оценяване”, коментира министър Игнатов.

„Но ви казвам, като човек, който от 1985 г. не се е занимавал с нищо друго освен с образование, за да има ефект и да се превърне в инструмент за въздействие е необходимо време, за да могат да се анализират всички тези резултати”, допълни той.

Темата за достъпа до образование просветният министър коментира така: „Нашето правителство е това, което преди да още да внесе проектозакона за предучилищното и училищното образование на проектен принцип поетапно започна целодневна организация на учебния ден на българските ученици”.