• Размер на шрифта:

МОМН планира промяна при националното външно оценяване след 4-ти клас

4 юни 2012 13:31 | Автор: Деа Манолова

МОМН планира промяна при националното външно оценяване след 4-ти клас
© снимка: Sofia Photo Agency, архив  

От следващата година ще бъде внесена промяна при националното външно оценяване след 4-ти клас. Това стана ясно при представяне на резултатите от изпита за тази година. Идеята е от следващата година в изпита да се заложи на повече задачи с отворен отговор, но предстои анализ какво точно да се коригира.

Зам.-министърът на образованието Милена Дамянова обясни, че четвъртокласниците са постигнали много високи резултати, но въпреки това се обмисля как изпитът от следващата година да се промени: "Ще предвидим да има повече задачи с отворен отговор, повече задачи, които да поставят учениците в нестандартна ситуация, които да ги накарат да покажат уменията си в една такава житейска ситуация".

В националното външно оценяване след 4 клас са се включили малко над 57 000 деца от близо 2 000 училища в страната. От Министерство на образованието обясниха, че не се забелязва драстични разлики с предходни години.

Учениците от училищата в Смолян, София-град, Благоевград, Кърджали и Плевен са постигнали най-високи резултати, а тези от Сливен, Търговище и Хасково - най-ниски.

Началното училище "Св. Климент Охридски" в Кюстендил е отличникът на националното външно оценяване, а Основно училище "Георги Стойков Раковски" в Голямо ново е с най-ниски резултати.

В частта по български език и литература учениците са се справили най-добре при четенето с разбиране и фактите, свързани с изучаване автори и творби.

"По математика учениците най-успешно се представят при задачите, свързани с прилагане на алгоритмите за смятане. При "Човекът и природата" не ги затрудняват задачи, които включват нагледна образна опора. Успешно и почти без грешка са се справили с това, както и със задачи, които се опират на техен осмислен и придобит жизнен опит, нещо, което са докосвали, виждали, усещали, успяват да отговорят лесно", обясни Евгения Костадинова, експерт в министерството.Етикети: Четвъртокласници, външно оценяване

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#4

ivan - 04.06.2012 г. 23:24:15

Тия матури са пълен фалш - вместо да се намали учебния материал и да се учи най - основното с повече практика, "умните" глави от минестерството замислят поредната си тъпотия. Абе г- да от това минестерство, защо не се допитате до учителите и да се замислите за проблемите в образованието , а решавате сами какво да правите - смешни сте бе . Крайно време е да разделите училищата където има преобладаване на роми с училищата където са само Българчета. Ами то е естествено ,че където има роми ще има и по - ниски резултати , а на учителите които преподават на роми , трябва да и двигните заплатите 3-4 пъти - те са герой в днешно време.

#3

аз - 04.06.2012 г. 17:55:55

В кюстендилското училище квесторите са подсказвали най - яко.

#2

възмутен!!! - 04.06.2012 г. 17:47:38

Тия изпити са пълна заблуда за постигнати успехи.Квесторите подсказват, за да изкарат учениците от своето училище все отличници. Не знам на кого са нужни тия фалшиви резултати. До кога от Министерството ще си затварят очите и ще отчитат несъществуващи постижения, а родителите роптаят тихо и у дома, защото чрез подсказването се омаловажават успехите на училите през цялата учебна година и децата от малки се учат на подлости, и то от учителите в своите училища. Системата трябва изцяло да се промени или тези изпити да се премахнат.

#1

Петров - 04.06.2012 г. 16:04:51

Ами в Сливен и др.изброени има най-много цигани...Заблуждава се Игнатов и др. около него,че децата знаят повече-подсказват им повече,дори понякога ги объркват самите квестори!Докато има минаващи нагоре още от началното училище-знае ,не знае да чете и пише-давай нагоре!-няма да се оправят нещата!Игнатов чете ли изобщо коментарите на хората по форумите-едва ли...Затова и нищо не се оправя към по-добро в сферата на образованието!!!Сега пък и последната глупост-пардон-новост-да минава в горен клас с една двойка...???Кого лъжем,г-н министре???

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Вчера една циганка ме спря на пътя и вика: - Дай, бате, да ти гледам на ръка... - Е, на, гледай! - викам аз -… Виж още