Великотърновският кмет участва в Световната среща на българските медии
Великотърновският кмет участва в Световната среща на българските медии / DarikNews.bg, архив

Кметът на Велико Търново Даниел Панов участва в 8-та Световна среща на българските медии в Букурещ. В авторитетния и престижен форум се включват представители на над 60 медии, които информират българите, живеещи по света.

Даниел Панов присъства на среща с кмета на Букурещ Сорин Опреску, на която са коментирани реализираните в румънската столица проекти. Преди 5 години в Букурещ е имало сериозен проблем с преработката на битовите отпадъци и обществената инфраструктура. Тези проблеми вече са преодолени. Парковете и обществените площи са добре охранявани.

Проблем в румънската столица са организацията на движение и бездомните кучета. В Букурещ е изграден приют за 2 000 кучета с възможност да стигнат до 10 000. Реконструирана е и оборудвана стара птицеферма. Към приюта има разкрита ветеринарна клиника, която обслужва животните. Фондация „Портико", която работи с румънския приюта, е свързана с нашия отдел „Екология" за взаимодействие по решаването на този проблем в двата града.

Кметът на Велико Търново е разгледал новата библиотека в румънската столица, която се помещава и Министерство на културата В експозиционната площ на сградата са показани оригинални броеве на български възрожденски вестници.

Даниел Панов е присъствал и на представяната от Иво Хаджимишев фото изложба „Архив Гибсън". Кмета е договорил гостуването на изложбата на 7 юли за честването на Освобождението на Велико Търново

Великотърновският кмет е участвал и в откриване изложение на кулинарни продукти, което представя типични български ястия. Присъствал е целият дипломатически корпус, поканен от българското посолство.

Договорена е работна среща с кметовете на историческите райони на град Букурещ за установяване на работни отношения между двете страни. Ще бъде установено работно сътрудничество в областта на екологията и парковете. Ще се сътрудничи и в областта на санирането на сгради в старата градска част. Кметът на Букурещ е заявил, че имат интерес към участие на български строителни фирми за работа в града. Сорин Опреску е бил много впечатлен от факта, че Велико Търново има туристически сайт на румънски език. Самият той е посещавал сайта и е рекламирал старата столица сред свои приятели и познати като добра и престижна туристическа дестинация.

Днес Даниел Панов участва във форум, посветен на туризма, в рамките на който ще има възможност да представи туристическия продукт, потенциал и маршрути във Велико Търново и региона. Ще бъде представена и кандидатурата на Регион Велико Търново за културна столица на Европа през 2019 година.