В. Гардиън: Асад е получавал съвети от своя тъст след началото на репресиите в Сирия
В. Гардиън: Асад е получавал съвети от своя тъст след началото на репресиите в Сирия / снимка: Reuters, архив

Сирийският президент Башар Асад е получавал съвети от своя тъст при смазването на антиправителствените протести, разкриват имейли, цитирани от британския в. "Гардиън".

Д-р Фауас Ахрас, който е баща на президентската съпруга Асма Асад и има кардиологична клиника в Лондон, е използвал частен електронен канал за комуникация със своя зет. Той е пращал на Асад имейли, в които го е съветвал как да представя по манипулативен начин репресиите, включително как най-успешно да опровергае видеозапис, на който явно се вижда как агенти от сирийските сили за сигурност изтезават деца.

Досега се смяташе, че 66-годишният лекар оказва модернизиращо влияние върху сирийския президент. Ахрас е съпредседател на Британско-сирийското дружество, което заяви, че е "натъжено и ужасено от насилието и загубата на живот в Сирия". Но няколкото хиляди имейла от електронната кореспонденция на семейство Асад, с които се е сдобил "Гардиън", показват, че по време на насилието в Сирия през последните месеци Ахрас е давал подробни политически и медийни съвети на своя зет и му е оказвал морална подкрепа, предава БТА.

През декември Ахрас е посъветвал Асад да отговори на филм на британската телевизия "Чанъл Фор", показващ доказателства за изтезания на цивилни в Сирия, като представи кадрите като британска пропаганда, целяща да предизвика геноцид в Сирия.

Същия месец той пратил подготвено от него опровержение на критиките срещу сирийския режим в 13 точки, за да помогне на Асад да "насочи спора или обсъждането към другата страна". Ахрас също така запитал защо ООН е толкова разтревожена от жертвите в Сирия, при положение, че толкова много хора са загинали в Либия, преди Съветът за сигурност да се задейства, и намекнал, че Западът проявява лицемерие, като критикува Дамаск, а в същото време прилага силови мерки срещу демонстранти в Ню Йорк и Лондон, отбелязва "Гардиън".