Сирийската армия навлезе в Дамаск, опозицията иска незабавна външна военна намеса
Сирийската армия навлезе в Дамаск, опозицията иска незабавна външна военна намеса / снимки: Reuters

Сирийски части започнаха операция срещу дезертьори от армията, укрили се в някои от предградията на столицата Дамаск, предаде Асошиейтед прес, като се позова на опозиционни активисти. Това са първите сблъсъци в Дамаск, след като армията успя в края на февруари да прочисти района на голям Дамаск от активни противници на режима.

Престрелките избухнаха броени часове преди началото на мощна вълна от протести в редица големи градове, започнали след голямата петъчна молитва. Протести има в Алепо, в провинциите Хама и Хомс в централната част на страната и в Дераа на юг, където бяха дадени първите изстрели и първите жертви в сирийския конфликт. Редица райони в Дераа са обкръжени от пехотни и бронетанкови части на редовната армия. Сирийските части използват и снайперисти. По-рано сирийската армия обстрелваше размирен район в централната провинция Хомс, за да попречи на жителите да се присъединят към антиправителствените протести. Най-малко двама души са били убити, а 10 ранени при бомбардирането на квартала "Ал Баяда" в град Хомс. Омар Хомси, базиран в град Хомс, каза, че снаряди са започнали да падат в града малко преди обедните молитви, след които хората трябвало да излязат по улиците на протест. Престрелки между редовни армейски части и подразделение на Свободната сирийска армия избухнаха и в провинция Деир аз Зур покрай границата с Ирак. Продължава и офанзивата на армията в района на Идлиб, в северозападната част на страната.

Сблъсъците в Дамаск показват постоянно променящия се характер на сирийския конфликт, посочва АП. Бунтовниците отварят нови фронтове в момента, в който режимът насочи вниманието си към друга точка на страната. Според активист на опозицията, цитиран от АП, Свободната сирийска армия системно прилага тактиката на "новите фронтове". Според Франс прес въоръжената сирийска опозиция е преминала към "партизанска война" с бързо придвижване на малки въоръжени групи от един район в друг.

По призив на ръководството на продемократичната опозиция в Сирия участниците в протестите трябва да отправят призив "за незабавна военна намеса на арабските държави и мюсюлманските страни в целия свят", предаде АФП. Сирийската опозиция все по-настойчиво настоява за външна намеса. Досега външната подкрепа, предимно от петролните монархии в района на Залива, се ограничава със спорадични доставки на оръжие за опозицията.

Сирийската армия навлезе в Дамаск опозицията иска незабавна външна военна намеса
netinfo

Междувременно сирийската полиция разгони протестна демонстрация на жени в центъра на Дамаск, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на катарската телевизия Ал Джазира. Активистките от правозащитни групи искали да организират митинг край сградата на парламента. Именно с женска протестна акция в столицата преди година започнаха вълненията, които впоследствие обхванаха много сирийски градове, отбелязва агенцията. Повод за тези протести стана разправата с учениците, писали антиправителствени лозунги по стените на къщите в град Дераа, на 110 км южно от Дамаск. За да не допуснат повторение на масовите демонстрации и безредици, властите изпратиха в южната провинция Хауран армейски специални части. Както съобщава телевизия Ал Арабия, напрежението значително е нараснало в крайните квартали на столицата, където все по-често избухват престрелки.

Бойци, проникнали в град Дума, взели за заложник генерал от сирийската армия и искат в замяна на освобождаването му да бъдат пуснати на свобода до 72 часа всички задържани участници в уличните протести, съобщил представител на опозиционната организация "Местни координационни комитети". Правителствените медии все още не са потвърдили тази информация.

По-рано опозицията в Сирия призова сънародниците си в цялата страна да излязат на демонстрации в подкрепа на продемократичната революция, която започна втората си година, предаде ДПА. Сирийските активисти призоваха за протести с искане за незабавна военна намеса на арабските и мюсюлманските страни, която да сложи край на кървавите репресии от страна на режима, а също за установяване на зона, забранена за полети и сухоземна буферна зона, която да позволи въвеждането на хуманитарни коридори, посочва Франс прес.

"Днес е голям ден. Излезте по улиците и настоявайте за свобода, писаха опозиционни активисти на сайта във Фейсбук на "Сирийска революция 2011".

Базираният в Лондон Сирийски център за наблюдение на правата на човека съобщи, че от началото на протестите в средата на март 2011 г. досега в Сирия са били убити 9113 души, главно цивилни. По данни на ООН убитите са над 8000.

Сирийската армия навлезе в Дамаск опозицията иска незабавна външна военна намеса
netinfo

Йордански служители съобщават, че зачестяват опитите за контрабанда на оръжия в Сирия на фона на призивите на местни джихадисти за изпращане на бойци в Сирия, които да се сражават със силите на сирийския президент Башар Асад, предаде ДПА. Според източници от силите за сигурност Йордания е регистрирала повишаване на опитите за нелегален трафик на оръжия през йорданско-сирийската граница, като граничари докладват за приблизително 10 случая на седмица. Зачестили са и случаите на контрабанда на оръжия в Йордания от съседни на нея страни.

Служителите смятат, че контрабандистите използват Йордания като транзитна точка, за да снабдяват с оръжие от Саудитска Арабия бунтовниците в южната провинция Дераа. Аман официално призна в сряда за нелегална търговия на оръжие и посочи, че е предотвратил няколко опита от различни групи да пренесат оръжие в северната й съседка, отбелязва БТА.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров призова международната общност да сътрудничи на мисията на специалния пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан в Сирия и да не провокира задълбочаване на напрежението в страната, предаде ИТАР-ТАСС.

Сирийската армия навлезе в Дамаск опозицията иска незабавна външна военна намеса
netinfo

"Надявам се мисията на Кофи Анан няма да бъде провалена и всички да го подкрепят", каза министърът. "Очакваме и членовете на Съвета за сигурност на ООН да го подкрепят", добави той.

Според Лавров всеки път, когато възникне положителна промяна в позициите на Дамаск, незабавно се случва обратна реакция и възможните ходове се зачертават. "Много се надявам подобни неща да не се случат", каза Лавров. Министърът припомни, че след първото посещение на Кофи Анан в Дамаск представители на опозиционния Сирийски национален съвет заявили, че мисията му е провалена. Той нарече това е безотговорно. "Ние всекидневно работим с Кофи Анан и изпращаме съответни послания в Дамаск, за да гарантираме, че Сирия ще сътрудничи на мисията му", каза министърът.

Русия няма да даде зелена светлина на външна намеса в Сирия. Москва ще се ръководи от тази позиция в Съвета за сигурност на ООН, заяви на брифинг в Москва специалният представител на руския президент за Близкия изток и заместник-министър на външните работи Михаил Богданов. "Няма да позволим да бъдат узаконени подобни действия с решение на Съвета за сигурност на ООН" , подчерта дипломатът. "Сирийският народ трябва сам да реши кой ще управлява в Сирия", заяви Богданов. Той предупреди, че последствията от външна намеса ще бъдат тежки. Русия не възнамерява да участва в следващата среща на групата на Приятелите на Сирия, каза Богданов. Според него тя напомня за Контактната група за Либия.

Първите четири точки на заявлението на Русия и Арабската лига за Сирия все още не са съгласувани между Сирия и опозицията, каза Богданов.Той припомни, че на срещата на Арабската лигав Кайро с участието на руския външен министър Сергей Лавров са били приети пет точки за преодоляване на кризата в Сирия - прекратяване на насилието, безпрепятствен механизъм за мониторинг, недопускане на външна намеса, достъп до хуманитарна помощ за всички сирийци и подкрепа за мисията на Кофи Анан с цел диалог между правителството и опозицията.

Сирийската армия навлезе в Дамаск опозицията иска незабавна външна военна намеса
netinfo
Междувременно стана ясно, че засега Европейският съюз не предвижда общи действия за отзоваване на посланиците на всички страни членки от Сирия, съобщи ДПА, като се позова на пресслужбата на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън. "Държавите членки, разбира се, постоянно правят преглед на въпроса за дипломатическото представителство в страната, но за момента няма обща линия", заяви говорител на Аштън.

Изказването му бе в отговор на по-ранни медийни информации, намекващи, че Аштън може да предложи колективно изтегляне на посланиците от Сирия на среща на външните министри от ЕС следващата седмица. По думите на говорителя подобни предположения са "напълно погрешни". Някои държави от ЕС, сред които Великобритания, Франция, Германия, Италия, Испания и Холандия, затвориха посолствата си в Сирия в знак на протест срещу репресиите, но дипломатическите представителства на други страни членки остават отворени. Говорителят на Аштън каза, че мисията на ЕС в Дамаск ще остане отворена.

Сирийската армия навлезе в Дамаск опозицията иска незабавна външна военна намеса
netinfo

Турция обмисля създаване на "зона за сигурност" или "буферна зона" по границата си със Сирия и може да изтегли посланика си от Дамаск, след като турските граждани, намиращи се в съседна Сирия, се върнат в родината си, заяви труският премиер Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Ердоган призова всички турски граждани, които са в Сирия, да се върнат в Турция колкото се може по-скоро и каза, че от следващата седмица Анкара затваря консулската служба към турското посолство в Дамаск.

Шестте арабски монархии от Залива обаче решиха за закрият посолствата си в Дамаск, в знак на протест срещу продължаването на репресиите в Сирия. Това обяви генералният секретар на тяхната регионална организация, Съвета за сътрудничество в Залива, цитиран от Франс прес.

Абдел Латиф аз Заяни аргументира това решение с "упорството на сирийския режим да избива собствения си народ, да предпочита военния вариант и да отхвърля всякакви инициативи за намиране на решение на кризата". Той призовава международната общност "да предприеме спешни и твърди мерки за прекратяване на убийствата и кланетата в Сирия, както и на грубите нарушения на човешкото достойнство и законните права на сирийския народ".

Преди това колективно решение, две страни от Съвета за сътрудничество в Залива, Саудитска Арабия и Бахрейн обявиха, че затварят посолствата си с Сирия.

От своя страна Съединените щати са заделили над 12 милиона долара за хуманитарна помощ за населението на Сирия, страдащо от въоръжения конфликт между правителството и опозицията, съобщи ИТАР-ТАС, като се позовава на Държавния департамент. Помощта ще бъде предоставена по линия на международните организации, работещи в Сирия. Вашингтон ще даде 5,5 милиона долара на Върховния комисариат на ООН за бежанците, по 3 милиона долара - на Международния комитет на Червения кръст и Световната програма на ООН по прехраната. Един милион долара ще получат неправителствени организации.

Други страни също започнаха да оказват хуманитарна помощ на Сирия чрез международни организации, включително специализираните структури на ООН. САЩ смятат това за приоритетна задача, но същевременно потвърждават намерението си да оказват съдействие на сирийската опозиция и да се опитват да отстранят от власт президента Башар ал Асад, отбелязва агенцията.