59 жертви в Сирия в деня на референдум за нова конституция, ЕС наложи нови санкции
59 жертви в Сирия в деня на референдум за нова конституция, ЕС наложи нови санкции / снимки: Reuters, архив

Най-малко 59 души бяха убити при насилието, което съпътстваше референдума за нова конституция в Сирия, съобщи Ройтерс.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека заяви, че 12 души са загинали при армейски обстрел срещу квартали в град Хомс, а трима са били убити, след като силите за сигурност са открили огън по демонстранти в Дамаск. Насилието е отнело живота на още 21 цивилни на други места в Сирия, а бунтовници са убили 23 служители от силите за сигурност.

Властите заявиха, че референдумът е протекъл нормално в по-голямата част от страната, с изключение на някои райони, и че избирателната активност е била висока, пише БТА. Според сирийския президент референдумът показва готовността му за демократични реформи, но Западът определи вота като „фарс”.

59 жертви в Сирия в деня на референдум за нова конституция ЕС наложи нови санкции
netinfo

В тази връзка министрите на външните работи на страните членки на ЕС одобриха нов пакет от санкции срещу Сирия заради продължаващите репресии срещу противниците на режима, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на пресцентъра на Съюза.

Новите санкции предвиждат да бъдат замразени активите на сирийската централна банка в Европа. Въвеждат се забрана на полети на сирийски товарни самолети от територията на Европейския съюз. На европейски компании се забранява да сключват сделки с ценни метали и скъпоценни камъни със Сирия. Засега се отлага въвеждането на пълна забрана на полетите на самолети на сирийските авиолинии, за да не бъдат лишени чуждестранните граждани в Сирия от възможността да напуснат страната, посочва АФП. В списъка с лицата, обект на забрана за пътуване и запориране на банкови сметки, бяха прибавени още седем души.

В съответствие с досега наложените от ЕС санкции бе наложена забрана за пътуване в Европа и бяха замразени сметки на 100 сирийски физически лица и 38 организации. Наложено бе и ембарго върху износа за Сирия на оборудване за петролния и газовия сектор, което предстои да бъде приложено на практика, предаде Асошиейтед прес.

Досега наложените на Дамаск санкции не са довели до промяна в политиката на режима, посочва АП. През единадесетте месеца на протести броят на убитите при сблъсъци и репресии В Сирия надхвърли 7600 души. Военна намеса в Сирия засега не се предвижда. "Няма вариант за военно решение на проблемите в Сирия. Ще засилваме режима на санкции, ще стимулираме опозицията да се обединява, ще настояваме в страната да бъда допусната хуманитарна помощ", заявил пред ДПА датският външен министър Вили Сьоундал.

Люксембургският външен министър Жан Аселборн изключи и възможността да бъде предоставено оръжие на сирийската опозиция, която според някои от участвалите в заседанието министри все още не е достатъчно единна.

Международният комитет на Червения кръст обяви, че негови екипи са успели да достигнат централния сирийски град Хама, което става за пръв път след повече от месец, предаде АП.

Говорител на хуманитарната организация каза в Женева, че нейни служители заедно с представители на Сирийския арабски Червен полумесец са доставили храна и други помощи за 12 хиляди души в Хама. По думите на говорителя Хишам Хасан Червеният кръст продължава да полага усилия да откара отново помощи и за обсадения квартал Баба Амро в град Хомс. Той добави, че хуманитарната ситуация в Баба Амро е крайно тежка след многодневните ожесточени сражения между бунтовниците и правителствените сили.

59 жертви в Сирия в деня на референдум за нова конституция ЕС наложи нови санкции
netinfo

От своя страна премиерът на Катар шейх Хамад бен Джасем ал Тани заяви, че международната общност трябва да достави оръжия на сирийската опозиция, предадоха Франс прес и Ройтерс. "Трябва да направим всичко, за да им помогнем, включително с доставки на оръжия, за да могат да се отбраняват", заяви премиерът, който е на официално посещение в Норвегия.

Западът отхвърля роля на НАТО като в Либия в подкрепа на опонентите на сирийския президент Башар Асад, но арабските държави от Залива настояват за по-енергична позиция. В петък Саудитска Арабия заяви, че би подкрепила въоръжаване на сирийските бунтовници.

Катарският премиер заяви, че арабските страни трябва да участват в международна военна инициатива за спиране на кръвопролитията в Сирия, където за 11 месеца бяха убити хиляди души. "След като не успяхме да направим нищо в Съвета за сигурност, смятам, че трябва да с опитаме да изпратим достатъчно военна помощ за спиране на убийствата", заяви премиерът на Катар.