Стефан Константинов: Не ме е страх за стола, стоя прав
Стефан Константинов: Не ме е страх за стола, стоя прав / Sofia Photo Agency, архив

Стефан Константинов не се страхува, че може да загуби поста си. „Свикнал съм да стоя прав и столът не ме интересува. Не съм се страхувал никога от нищо", заяви здравният министър в интервю за bTV.

Константинов коментира, че не разполага с данни за съществуването на „здравен октопод". „Ако съм знаел, че има служител, облагодетелствал дадена фирма, щях да го махна. До момента няма ясни доказателства, има само твърдения, които се проверяват", поясни той.

Заместник-министърът на здравеопазването Гергана Павлова бе освободена от поста си със заповед на премиера Бойко Борисов. Тя отговаряше за координацията и контрола върху дейностите в областта на националната лекарствена политика и медицинските изделия.

Относно ценообразуването на медикаментите в България д-р Стефан Константинов обясни, че цените на лекарствата без рецепта сe определят на пазарен принцип. Цените на медикаментите, изписвани с рецепта, са държавно регулирани и при тях контролът е сериозен. Министър Константинов каза, че за ценообразуването във втората група се реферират ценовите равнища в 13 държави от ЕС с най-ниски цени и стабилни валутни курсове.

Всеки месец комисия разглежда цените. Председател на комисията е представител на финансовото министерство по предложение на Народното събрание. Здравното министерство винаги е искало да получи тази отговорност, но решението е на парламента, отбеляза Стефан Константинов. По думите му в чужбина е възможно лекарствата да са по-евтини, защото здравните фондове успяват да договорят сериозни отстъпки. НЗОК от тази година ще започне да договаря по-ниски цени на лекарствата, но заради малкия пазар едва ли ще успее да получи сериозни отстъпки, прогнозира Константинов.

У нас положителен ефект се очаква и от свързването на аптеките с НАП и въвеждането на електронната рецепта, смята здравният министър.

Според д-р Константинов трите фактора, които имат определящо значение за цените на лекарствата, са размерът на ДДС, големината на пазара и договарянето между касата и фармацевтичните компании.

Допълнителните материални стимулирания са необходими, за да се задържат в министерствата кадърните служители, каза здравният министър. "Това не са бонуси, бонуси се дават за добре свършена работа", поясни Константинов.

По думите му в момента директор на регионална болница получава над 3000 лева заплата, а неговата е 2800 лева. Заместник-министрите в здравното министерство взимат чисти 1100-1200 лева, а директор на дирекция - 800-900 лв.