В Малайзия задържаха трети заподозрян за взривовете в Банкок
В Малайзия задържаха трети заподозрян за взривовете в Банкок / снимки: Reuters, архив

Наказателен съд в Банкок издаде заповед за арест на четирима граждани на Иран, заподозрени в подготовката и осъществяването на серия взривове в столицата на Тайланд, предаде ИТАР-ТАСС.

Заподозрените са трима мъже и една жена. Двама от тях - 28-годишният Саид Моради и 44-годишният Мохамед Хазаи, бяха задържани в Тайланд и срещу тях бяха повдигнати обвинения за предизвикване на експлозия на обществено място и опит за убийство на цивилни и служители на реда. Хазаи беше задържан при опит да се качи на самолет за Куала Лумпур, Малайзия.

Тежко раненият при взривовете Саид Моради, чиито крака бяха ампутирани, е в критично състояние под полицейска охрана в болница в Банкок. Третият заподозрян, 31-годишният Масуд Седагат-Заде, избягал в Куала Лумпур, Малайзия, където бе арестуван по молба на тайландската полиция, преди да успее да отлети за Техеран.

За издирване бе обявена 32-годишната Рохани Лейла. Според следствието тя пристигнала в Тайланд заедно с останалите заподозрени и на нейно име е сключен договорът за наем на къщата, в която избухнал първият взрив. В този момент тя вече е била напуснала страната.

Израелският посланик в Тайланд Ицхак Шохам от своя страна каза, че експлозивите, открити в наета къща в Банкок, са подобни на използваните в нападенията срещу израелски дипломати в Индия и Грузия в понеделник, предаде Асошиейтед прес. Това дава основание да се направи връзка между тези нападения, предава БТА. Можем да предположим, че това е една и съща терористична мрежа, каза посланикът пред АП. "Има сходства между откритите вещи, експлозивите са сходни с използваните в Индия и Грузия и по това съдим, че става дума за една и съща мрежа", каза Шохам пред Франс прес. "И разбира се смятаме, че Иран е зад всичко това", добави посланикът. "Мишените бяха израелци. Системата е същата, експлозивите са същите, мрежата е същата. Щастлив съм, че начинанието им се провали", каза Шохам.

На 14 февруари в Банкок последователно избухнаха три взрива. Полицията предполага, че първият - в наетото от Рохани Лейла жилище, е избухнал поради непредпазливо боравене с експлозиви при сглобяване на взривно устройство. В момента на взрива в дома, нает от Рохани, се намирали тримата заподозрени мъже. При експлозията Моради получил леки наранявания и затова излязъл последен. Вече навън той взривил втора бомба в такси, чийто шофьор отказал да го вземе в колата. Третата бомба хвърлил по полицаите, които се опитали да го задържат. Тя обаче се ударила в дърво, отскочила и паднала в краката му, където се взривила, ранявайки го тежко.

В дома, нает на името на Рохани, били открити пластични експлозиви и готови взривни устройства, които според специалисти са предназначени за нападение на индивидуални цели, а не за масов терористичен акт. Според медиите мишените трябвало да бъдат израелски дипломати и посланици на европейски посолства в Тайланд.

В Малайзия задържаха трети заподозрян за взривовете в Банкок
netinfo

По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху каза в парламента, че Иран дестабилизира света и агресията му трябва да бъде възпряна, предаде Асошиейтед прес. Нетаняху отново заяви, че Иран стои зад атентатите тази седмица срещу израелски дипломати в Индия и Грузия. "Ако не бъде възпряна, тази агресия ще се разпространи в много други държави", каза премиерът.

"Иран е най-големият износител на тероризъм в света и е заплаха за световното равновесие. Терористичната дейност на Иран стана известна на всички", добави Нетаняху, цитиран от АФП.

В Малайзия задържаха трети заподозрян за взривовете в Банкок
netinfo