Природно бедствие, не човешка небрежност, е причинило наводнението в Цар Калоян
Природно бедствие, не човешка небрежност, е причинило наводнението в Цар Калоян / netinfo
Природно бедствие, не човешка небрежност, е причинило наводнението в Цар Калоян
50079
Природно бедствие, не човешка небрежност, е причинило наводнението в Цар Калоян
  • Природно бедствие, не човешка небрежност, е причинило наводнението в Цар Калоян

Дори и водоемите да бяха напълно изправни, количеството на водата е било толкова голямо и придошло внезапно, че стените на водоемите пак щяха да се скъсат. Коментарът не е за бедствието в харманлийското село Бисер, а за друга природна стихия, отнела осем човешки живота преди 5 години. В Цар Калоян виновни за трагедията не бяха открити.

...Внуците ми се молеха: "Аллах, спри тази вода!", хем плачеха, хем се молеха. Тогава си казах: "Децата преживяха смъртта"

...Децата, които преживяха смъртта, не са от село Бисер, колкото и да ви звучат познато разказите на техните роднини. Това е Цар Калоян - градът, в който през август 2007 г. се случи същото. Заваля невиждан дъжд, преля реката, преминаваща през лудогорското градче, спукаха се стените на два общински язовиря в региона и заляха Цар Калоян и село Езерче. Загинаха 8 човека, сред които и едно дете. Унищожена бе 70% от инфраструктурата на общинския център. Отговорност за смъртта и щетите не пое никой.

Установихме, че съобразно тогава действащата нормативна база не е имало конкретни задължения към конкретни лица, които да отговарят за стопанисването на стените и за самите водоеми, нито е имало конкретни предписания от контролни органи, тоест няма лица, които съобразно действаща база да са със задължения, да са ги нарушили и да е настъпило наводнението.

Окръжният прокурор Огнян Дамянов припомни, че наказателното производство продължи близо година, но до съд така и не се стигна.

Причината да бъде прекратено производството е, че в хода на разследването се установи, че наводнението е причинено на първо място от обилния дъжд, който е паднал, който според вещите лица може да падне веднъж на 10 хиляди години в резултат на това количеството вода, което е преминавало през река Хлебаровска, е било три пъти по-голямо от това за което е оразмерена тя, още преди язовирните стени да поддадат и това количество и водата да стигне Цар Калоян. В резултат на това наблюдаващият прокурор е счел, че няма конкретни лица, които да са виновни, а се касае за природно бедствие - само да уточня че тези водоеми не са язовири с бетонни стени, а със земно насипен тип, на които са стените

Наказателното постановление за прекратяване на разследването не бе обжалвано то заинтересованите страни - пострадалите и наследниците на загиналите в наводнението. Държавното обвинение и днес е категорично, че решението му е правилно.

Вещите лица са казали, че и съоръжения да бяха абсолютно  изправни количеството на водата е толкова голямо и внезапно идва, че стените на водоемите отново щяха да се скъсат, но и преди водата да дойде, тя е била заляла вече Цар Калоян, водата от водоемите увеличава количеството в града, поради тази причина дори да имаше разписани задължения, дори да не бяха изпълнени, нямаше да има наказателна отговорност, защото вещите лица казват, че изрядни да бяха,  пак щеше да настъпи същия резултат, това е природно бедствие.

Дали и в Бисер за всичко ще е виновна природата, остава да видим, но пък още не са минали 10 000 години, че да се е случил същия валеж, минаха по-малко от пет години, преди да чуем същите гласове.