Прокуратурата разследва скъсването на язовирната стена
Прокуратурата разследва скъсването на язовирната стена / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Районната прокуратура в Хасково е образувала досъдебно производство във връзка със скъсаната язовирна стена, съобщиха от прокуратурата. Производството е по чл. 335 алинея 2 и алинея 1 от Наказателния кодекс - "който причини наводнение по непредпазливост и с това изложи на опасност живота или имота на другиго, се наказва с лишаване от свобода до три години. Ако е последвала смърт или значителни вреди, наказанието е лишаване от свобода до пет години".

С оглед обществената значимост на досъдебното производство, то е взето на специален надзор от Окръжна прокуратура Хасково. Фактическата и правна сложност на случая, са повод разследването да бъде възложено на екип от следователи.

При разследването, което продължава и в момента, ще се установяват причините за наводнението, както и евентуалната отговорност на лица, които по закон следва да упражняват контрол и надзор над безопасното ползване на язовира.

Девет са жертвите на наводненията в Хасковска област. Стената на язовир "Иваново" се скъса и водата заля околните села, като най-тежко пострада село Бисер, в което живеят около 800 души. Село Бисер е разположено между градовете Харманли и Любимец. Край него минава международният път Е-80, свързващ България с Гърция и Турция.