Обещаха пари за изследвания на потенциални донори
Обещаха пари за изследвания на потенциални донори / sxc.hu

Ще има средства за откриване и изследване на потенциални донори. Това съобщи за Дарик ръководителят на Интензивното отделение в Университетска болница „Св. Георги" в Пловдив и местен кординатор на програма "Лекари и пациенти за донорство" д-р Костадин Чифлигаров.

По думите му от Изпълнителната агенция по трансплантации са уверили лекарите, че проблемът с липсата на финансиране на изследванията за съвместимост вече е решен. В тяхно лице държавата заяви подкрепата си и апелира към специализираните екипи да започнат активна работа. В момента има 2 критични донорски ситуации в национален мащаб. Става дума за присаждане на ново сърце и черен дроб на млади хора, подчерта д-р Чифлигаров и добави, че броят на нуждаещите се е голям и обществото трябва да погледне с разбиране към проблема.

Д-р Чифлигаров бе участник в провелото се на 20 януари общонационално обучение на координаторите по програма „Лекари и пациенти за донорство", на която се обсъди финансирането на целия процес до момента на трансплантацията и проблемите с донорските бази. На конференцията са присъствали координаторите по донорство д-р Кристиан Ламот и д-р Нурие от Франция, както и представители на Министерство на здравеопазването и Изпълнителната агенция по трансплантациите. Френските специалисти са останали удовлетворени от уменията на българските си колеги в областта на трансплантологията.