Изложбата Корените на Дилма Русеф и в София
Изложбата Корените на Дилма Русеф и в София / Дарик Габрово

 Изложбата „Българските корени на Дилма Русеф" ще бъде открита в залата на  Държавна агенция „Архиви" в София на 12 януари . Събитието е под патронажа на кмета на Община Габрово Таня Христова.  

Експозицията показва 105 културни ценности - документи, снимки и портрети за историята на рода Русев, съхранени в Регионален исторически музей - Габрово, Централен държавен архив - София, Държавен архив - Габрово, Държавен военноисторически архив - В. Търново, фамилиите Ковачеви, Каменови, Колеви, Христови, Корнажеви и от личния архив на българския дипломат Румен Стоянов.

В изложбата е включено и копие на над 3-метрово родословно дърво на рода Русев, подарено на бразилския президент и започващо от 1730 г. То продължава до ХХІ в. и според специалисти е по-старо от историята на САЩ. В него са вписани имената на 598 души, уточни Красимира Чолакова от регионален исторически музей. 

Новост в експозицията са 9 табла със снимки, които отразяват посещението на Дилма Русеф в Габрово на 6 октомври 2011 г. На 2 табла са показани и българо-бразилските отношения през последните години с проекта за енергийна ефективност между АМК, Технически университет - Габрово и бразилския център „SENAI". В отделна витрина ще бъдат изложени и подаръците, направени от Дилма Русеф при  визитата й в Габрово, както и книгата на музей с посланието на бразилския президент.

На откриването на изложбата се очаква да присъства и бразилският посланик. Той ще получи гоблен, изработен през 30-те години на миналия век от лелята на Дилма Русеф за племенничката й. Гобленът е предоставен от д-р Иван Радев със заръката да бъде даден на президента на Бразилия.

Изложбата се придружава от луксозен каталог, изготвен с подкрепата на д-р Андрей Ковачев, член на Европейския парламент. Гостуването в София се осъществява с подкрепата на АМК - Габрово, а екипът, осъществил експозицията и каталога към нея, е: Красимира Чолакова, Росен Йосифов, Катя Димкова, Анелия Бояджиева, Антония Събева, Пенчо Тихов, Лилия Цветкова, Огнян Пунев и издателство „ЕКС-ПРЕС".