Добричлии се поклониха пред барелефа на Захари Медникаров
Добричлии се поклониха пред барелефа на Захари Медникаров / Дарик Добрич
Добричлии се поклониха пред барелефа на Захари Медникаров
48836
Добричлии се поклониха пред барелефа на Захари Медникаров
  • Добричлии се поклониха пред барелефа на Захари Медникаров

Десетки добричлии, бивши и настоящи хористи, близки, колеги и приятели на Маестро Захари Медникаров отбелязаха 50-годишния юбилей от създаването на добричкия детски хор, който носи името на големия диригент. Днес се навършват 88 години от рождението на Маестрото.

Пред барелефа на Маестро Медникаров днес бяха поднесени цветя. Сред гостите на церемонията бе и известният хоров и оркестров диригент проф. Емил Янев, президент на федерацията на европейските хорови състави. Професорът е бил близък приятел и е работил заедно със Захари Медникаров. По думите му Маестрото е един от най-ярките представители от златното поколение на българските хорови диригенти, работили от 60-те до 80-те години на миналия век. „Именно тогава българското хорово изкуство бе изведено на световния друм. Захари беше неповторима личност, той бе уникално явление, голям майстор", заяви проф. Янев.

Захари Медникаров е основател и дългогодишен диригент на Детския хор и на смесения хор "Добруджански звуци", спечелили престижни национални и международни награди на петте континента. Маестро Медникаров е носител на званията заслужил и народен артист, два пъти е награждаван с орден "Кирил и Методий". През 1995 година е избран за почетен гражданин на Добрич. През 2001 година за цялостно творчество е обявен за Музикант на годината, а през 2004 година получава Кристална лира от Съюза на музикалните дейци в България.

В 17. 30 часа в концертна зала „Добрич" ще бъде изнесен юбилеен концерт на детския хор с главен диригент Елвира Пастърмаджиева, диригент Росица Дурмушлийска, вокален педагог Андреана Димитрова и клавирен съпровод Радостина Гроздева. В юбилейното събитие ще участват всички състави на детски  хор „Маестро Захари Медникаров" и сборна формация от негови бивши възпитаници.

В прикачения файл чуйте репортаж от събитието с гласовете на зам.-кмета Камелия Койчева, на бивша възпитаничка на детския хор и на проф. Янев:

Добричлии се поклониха пред барелефа на Захари Медникаров
netinfo