Правителството промени закона за горите в подкрепа на туризма
Правителството промени закона за горите в подкрепа на туризма / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Правителството промени закона за горите в подкрепа на туризма
48538
Правителството промени закона за горите в подкрепа на туризма
  • Правителството промени закона за горите в подкрепа на туризма

Писти, лифтове и влекове да могат да се изграждат на поземлени имоти в горски територии без да се променя предназначението на земите. Това предвиждат промените в закона за горите, които бяха одобрени на заседанието на Министерския съвет. Земеделският министър Мирослав Найденов обясни, че приетият преди половин година закон е наложил твърде рестриктивни мерки спрямо ски туризма и за да може бизнесът да се развива, се налага режимът да се облекчи. Промените дойдоха след като преди откриването на ски сезона собственикът на съоръженията на Витоша - "Витоша ски", отказа да пусне лифтовете докато промените не станат факт. В най-добрия случай това може да стане в края на януари.

Одобрените от правителството поправки дават възможност за изграждане на писти и лифтове на територии - част от държавния горски фонд, но без да се променя предназначението на земята. Тя ще остава държавна собственост и според земеделския министър Мирослав Найденов по този начин е намерен компромисен вариант. По думите му не може да се говори, че промените се правят в полза на една конкретна фирма, защото те ще облагодетелстват всички зимни курорти.

Той обясни, че приетият преди половин година закон е наложил изключително рестриктивни мерки по отношение на развитието на ски туризма. „Това не се отнася само за Витоша, макар скандалите, които бяха в последните дни, да станаха със стартирането на сезона на Витоша. Това се отнася и за останалите курорти", каза той. По думите на министъра с тази промяна се дава възможност за развитието на този туризъм и на този бизнес, който е свързан и с допълнителни работни места и съживяване на селища.

Пред Дарик Андрей Ковачев от партията „Зелените" коментира, че истинската цел на промените е да обслужи интересите на „Витоша ски" „Основното е разрешаване на техния ски комплекс на Витоша, доколкото ще позволи промяна на предназначението на гори в природния парк. Ще се опитат да прокарат проекта на тази фирма. Естествено, сега ще пуснат ски съоръженията", каза Ковачев. Той допълни, че ще има екопротести заради промяната.