Съветници на Гюл и Ердоган оглеждат джамии за ремонт в България
Съветници на Гюл и Ердоган оглеждат джамии за ремонт в България / netinfo

Съветници в Президентството и Правителството на Турция са извършвали оглед на три мюсюлмански храма в България през тази седмица - съобщи районният мюфтия на Разград Мехмед Аля.

Повод за посещението на хората на Абдуллах Гюл и Реджеп Таип Ердоган е предстоящо сключване на споразумение между България и Турция за извършване на ремонти на религиозни храмове в двете държави. Подобен документ бе подписан през 2004 г., действа до 2009 г. Предложението на българската страна е южната ни съседка да осигури средства за ремонт на джамиите: „Магбул Ибрахим паша" в Разград", „Томбул джамия" в Шумен и „Баня Башъ" в София, реципрочно България ще финансира възстановяване на три църкви в Турция. Предложението на турското правителство е да се дадат пари за необходимите ремонти без ограничение на броя храмове - каза Аля. Задачата на съветниците е била да установят какви финансови средства ще са необходими за ремонтите.

Няма все още яснота кога ще бъде подписано споразумението и при какви параметри.

Разградската джамия „Магбул Ибрахим паша" се намира в центъра на Разград, известна е още като Голямата джамия, не е действаща от повече от 20 години, мюсюлманите се молят в по-малък храм до настоятелството на вероизповеданието си. „Магбул Ибрахим паша" е построена през 1616 г., като паметник на културата е включена в каталога на ЮНЕСКО, смята се за третата по големина на Балканския полуостров.

Съветници на Гюл и Ердоган оглеждат джамии за ремонт в България
netinfo