Борисов към синдикатите: Има много лумпени, не дърпайте дявола за опашката
Борисов към синдикатите: Има много лумпени, не дърпайте дявола за опашката / Sofia Photo Agency, архив

Вярно е, че предложението за радикалното увеличение на пенсионната възраст с една година от 1 януари 2012 година бе мое, призна премиерът Бойко Борисов в интервю за БНТ. Той обясни, че е предложил вдигане на пенсионната възраст с една година от 1 януари, защото финансовият министър не е могъл тогава да гарантира, че ще има пари за повишение на минималните пенсии. Борисов допълни, че парите за това повишение вече са намерени от приходната част и затова ГЕРБ се връща към старото си предложение - увеличаване на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца през следващите 3 години.

Той обвини в "абсолютна лъжа" синдикатите, че с тях не са обсъждани идеите на правителството за пенсионната реформа. Това е станало на разпадналата се тристранка, водена от самия него. "Три пъти им се помолих да ме изслушат. И сега чувам, че тези хора недоволстват, че не сме обсъждали с тях." Премиерът допълни, че тогава са били съобщени общо 7-8 мерки, сред които и криминализиране на неплащането на осигуровки.

По-късно в интервю за ТВ 7, коментирайки отново пенсионната реформа, министър-председателят заяви, че грешките в пенсионната система са от 20 години. По думите му пари от държавата отиват за попълване на дефицита в Националния осигурителен институт (НОИ). „Парите за детски градини, естакади, тунели - отиват в пенсионните системи, отиват в осигурителните системи. Затова в България е така, сега се строят с европейски пари с 20% кофинансиране. Ако имахме построени магистрали, щяхме да даваме тези пари за иновации, за административна реформа. Но европейските пари биха могли да бъдат приоритизирани и вместо за магистрали, бихме могли да ги даваме за административен капацитет", заяви премиерът.

Относно протестите в страната премиерът каза: „Много разчитам на синдикатите да не прекаляват с дърпането на дявола за опашката, защото и те самите няма да могат да контролират ситуацията после. Има много лумпени в държавата". Той определи ситуацията със синдикалните протести срещу предлаганата пенсионна реформа на тази, в която майка води детето си на имунизация, а то се дърпа и плаче, защото ще го боли, но тя знае, че това ще го предпази от тежко заболяване след 20 години.

Според премиера никой разумен лидер на партия не би искал в тази криза да управлява. „С всяко едно съсловие ние в момента влизаме в конфликт - това са наши избиратели. Каквото и да стане, като дойде половин България да протестира - ще ни сменят, ще дойдат тези, които направиха дупката в бюджета, така както след Жан Виденов се хапаха да не кажа къде... Добре дошли са, да дойдат. Ако не искаме тези поколения да се окажат след 10 и 15 години да нямат пенсии, сега трябва да го направим", категоричен бе Бойко Борисов.

Коментирайки протеста на зърнопроиводители Борисов заяви, че само този сектор е дошъл преди изборите да им извие ръцете: „Ние сме им казали - ако има възможност, земеделието е приоритет, ще дадем пари. Неслучайно не съм подписал споразумението". На мястото на неговото име има подпис на Симеон Дянков. „И неслучайно в най-важния текст на това споразумение пише - в рамките на възможностите за осигуряване на национални помощи... Това пише в споразумението относно финансовата рамка за сектор „Земеделие", подписано на 14 септември 2011 година", добави премиерът.

Министър-председателят отхвърли споразумението да е подписано предизборно:
„Огромният процент от доплащанията отиват при онези 7 - 8 човека с „Бентли"-тата. Няма как да го спрем това, попитахме Брюксел - казаха, че може да ги спрем от 2014 година. Имат сигурно най-добрите трактори в Европа. По всички новини видях - скара, хоро, оркестри да свирят - все едно е Коледа. Пошегувах се - все едно си правят коледни празненства. Спонсорите - 7 - 8 фирми пращат храна, това си е един вид социална помощ и им е весело. Взимат повече пари от миналата година. Вчера дойде нотификацията от Брюксел, Брюксел ни разрешава със 70 милиона чрез ваучери да им намалим акциза. Защо протестират, след като взимат повече пари?"

В коментар на това, че протестиращите тръгват с тракторите към София и ще се събират на Ботевград, Борисов каза: „Добре дошли са. Пожелавам ви лек път, карайте внимателно да не стане проблем по пътищата. Правете протести в София, но се съобразявайте с това, че тук живеят 2 милиона души, ако може - след 20.00 часа - протестите".

От своя страна зърнопроизводители коментираха, че Борисов е заблуждаван от финансовия министър и министъра на земеделието - „на това сме обидени, най-вече", заявиха те. Земеделци отхвърлиха това, че ще взимат повече пари от миналата година. По думите им зърнопроизводството е печеливш отрасъл.

Относно работата на финансовия министър Бойко Борисов бе категоричен: „Единствената слабост на министър Дянков е, че той е много рязък в изказа. Това, което казва, е абсолютно правилно. Но дори отговорът „не" може да се даде с по-спокоен и нормален тон. Той казва верни неща, но ги казва по-рязко, по американски".

Коментирайки ситуацията в БДЖ премиерът заяви, че на практика предприятието е фалирало. Според него синдикатите е трябвало да стачкуват през годините за лошото управление в БДЖ. „В момента сме изправени пред много тежък проблем - кредиторите да си предявят исканията и да фалираме целия сектор. Явно е, че някой иска да ги фалира, ние не искаме, ние казваме - трябва да се направят съкращения, за да се оптимизира състава, да вземем кредит от Световната банка, някаква част да се пусне за приватизация - да има инвеститор и тези хора, които ще работят там, да получават заплати", добави Борисов.

Няма компромис. Ние се държим изключително твърдо, изключително принципно, на границата на приемливото за голямата част от обществото, каза още министър-председателят Бойко Борисов.