ВМРО-Враца организира факелно шествие
ВМРО-Враца организира факелно шествие / Снимка: ВМРО- ВРаца

Факелно шествие организира Младежката организация на ВМРО-Враца днес. То е посветено на 92-та годишнина от Ньойския договор, разкъсал Балгария след Първата световна война.

Ньойският договор е подписан на 27 ноември 1919 г. С него страните победители в Първата световна война, налагат на България непосилни репарации в размер над 2 милиарда и 250 милиона златни франка, което се равнява на 1/4 от националното богатство на страната. Армията е съкратена до 20 000 войници, а всички тежки оръжия, кораби и самолети са отнети в полза на победителите.

Смъртоносен удар е нанесен с откъсването на милиони българи, останали извън пределите на Отечеството. Несправедливите претенции на сърби, гърци и румънци, хвърлят в ново робство изстрадалите чеда на Майка България. В Македония, Западните покрайнини, Беломорието и Добруджа те са подложени на нечовешки мъчения, гонени и избивани заради това, че носят българското име.

Шествието ще започне в 18.00 ч. пред бившето кино "Коларов", ще премине по бул. "Никола Войводов" и ще достигне до паметника на загиналите във войните 1912-1918 г. "Лъвчето" срещу старата жп гара.