На новата варненска писта ще може да каца “Боинг” 747
На новата варненска писта ще може да каца “Боинг” 747 / снимки: Дарик Варна

Новата писта на летище Варна ще е с дължина 2500 метра, колкото беше и старата,  но вече без проблем ще могат да кацат самолети от типа на "Боинг" 747. Това обяви шефът на летището Димитър Костадинов.

Настилката на новата писта ще се състои от 3 слоя. Най-горният износващ слой ще е с дебелина между 26 до 40 см., като най-дебела ще е настилката в началото на пистата, обясни Костадинов.

Проектът включва и разширяване на страничните ивици за безопасност на пистата с 5 метра, така че общата широчина на пистата да достигне 60 метра, изграждане на нова дренажна система и пълна подмяна на светотехническата система на пистата.

На новата варненска писта ще може да каца Боинг 747
netinfo

Близо 140 000 тона полимер-модифициран асфалт ще бъдат положени върху старата писта. Асфалтът се произвежда във Варна. За целта близо до летището са разкрити две чисто нови инсталации, създадени специално за производство на асфалт. Капацитетът им е 240 тона на час.

От двете страни на полосата ще има модерна денажна система. Ще бъде подменена и светлинната система.

Заради рехабилитацията на пистата летище Варна спря всички полети от 15 октомври Ремонтът ще продължи до края на февруари 2012 г. Очаква се аерогарата да възобнови работа на 1 март.

Докато летището е затворено, полетите от и до морската столица се обслужват на летище Бургас. За пасажерите е осигурен безплатен автобусен превоз между двата града. Автобусите се движат по пет пъти на ден. Телефонът за резервация на пътуването е 052 60 25 34.