Омбудсманът атакува пред КС невъзможността на шофьорите да обжалват глоба до 50 лв.
Омбудсманът атакува пред КС невъзможността на шофьорите да обжалват глоба до 50 лв. / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Омбудсманът атакува пред КС невъзможността на шофьорите да обжалват глоба до 50 лв.
46333
Омбудсманът атакува пред КС невъзможността на шофьорите да обжалват глоба до 50 лв.
  • Омбудсманът атакува пред КС невъзможността на шофьорите да обжалват глоба до 50 лв.

Да се върне възможността на шофьорите да обжалват наказателните постановления и електронните фишове на КАТ, с които се налага глоба до 50 лева, поиска омбудсманът Константин Пенчев от Конституционния съд. По думите му сегашната разпоредба от закона за движение по пътищата противоречи на основния закон на страната и нарушава човешки права.

По думите на Константин Пенчев така човек няма никаква възможност да докаже, че е невинен. "Хубаво, това не е обвинение да вкара в затвора, но това пак е обвинение", каза Пенчев и коментира, че трябва да има възможност в една правова държава пред един безпристрастен орган да се докажа, че не е извършено нарушение.

"Примерно, нямам кола, нямам и шофьорска книжка. Представете си, че получа утре акт, че съм минал на червено с кола, която нямам. Аз няма на кого да докажа, че нямам кола, нямам книжка и никога не съм минал по тази улица", даде пример той.

Константин Пенчев се мотивира, че трябва да има някаква правна възможност човек да докаже своята невинност. Той обоснова използването на термина "невинност", казвайки, че и административните нарушения трябва да бъдат извършени виновно, не само престъпленията, за да може да има някаква санкция.

"И аз искам Конституционният съд, възприемайки моята теза, ако я възприеме, че такъв един принцип за необжалваемост противоречи на Конституцията, то очевидно това ще бъде знак, че всички тези други закони, които аз не съм атакувал, за не бих могъл физически да атакувам стотици закони, трябва да бъдат отменени от парламента, защото принципът за необжалваемост е противоконституционен", каза омбудсманът.

Той е категоричен в тезата си, че принципът на необжалваемост нарушава правота на защита, нарушава правовата държава.

Чуйте в прикачения звуков файл интервю с Константин Пенчев