Осъдиха Волен Сидеров на 15 000 лева за непремерени изказвания
Осъдиха Волен Сидеров на 15 000 лева за непремерени изказвания / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Единственият засега кандидат за председател на Апелативния специализиран съд Любомир Крумов е спечелил дело за претърпени неимуществени вреди срещу лидера на „Атака” Волен Сидеров, съобщи сп. „Правен свят”.

През 2009 г. Сидеров „нападна” магистрата от парламентарната трибуна, защото бил пуснал от ареста „двама извършители на гнусно убийство”. Сидеров говорил за корумпираната и прогнила съдебна система и после споменал четири имена, между които и това на Крумов.

„Аз ще кажа името на още един окръжен съдия - К., от Софийски окръжен съд. Трябва да ви припомня този изключително неприятен случай, но това се случва в нашата родина. Трима цигани убиха, ограбиха, изнасилиха и обезглавиха с брадва една жена в Литаково, Ботевградско. Какво се случи с двама от тях? Те бяха пуснати след 72 часа от въпросния съдия К. Пуснати под подписка или гаранция, не знам точно. Варварско убийство и вместо да бъдат задържани, те бяха освободени с подписа на този съдия. Ето това са съдиите, назначавани по този начин – начинът на К.Ч. (Красьо Черния - б.а.), в чийто указател сте Вие, госпожо Н., вашият колега Р.П. и да не припомням останалите хиляди имена. Тази система трябва да бъде разбита”, каза Волен Сидеров от парламентарната трибуна преди две години.

Става дума за случай от 2009 г., когато в с. Литаково зверски е била убита Надка Антонова. Арестувани са били трима роми. Прокуратурата е поискала постоянен арест за единия - 32-годишния Валери Костов и съдия Крумов го е оставил зад решетките. Другите двама държавното обвинение използвало като свидетели и не е внасяло в съда искане за налагане на мярка. Съдия Крумов заведе дело срещу Волен Сидеров заради непремерените му изказвания. Магистратът поиска 25 100 лв. обезщетение.

По време на делото срещу лидера на „Атака” Софийският градски съд (СГС) е обсъдил материалите за убийството на Надка Антонова, цитирал е мотивите на Софийския апелативен съд, който потвърждава определението на Крумов за налагане на най-тежката мярка на задържания Костов като излага аргументи за правилната обосновка на магистрата, обсъдил е и атестацията на Любомир Крумов, който има оценка „много добра”, както и добри характеристични данни, разпитани са и няколко свидетели. Базирайки се на доказателствата по делото СГС прави извода, че обвиненията на Сидеров са неоснователни и недоказани.

„Всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму. За да е налице деликатната отговорност е необходимо деяние (действие или бездействие), което да е противоправно, да е извършено виновно, да причинява вреда другиму, както и да има причинна връзка между извършеното деяние и претърпените вреди. Противоправността означава, че деецът с действие или бездействие засяга чужди субективни права, а причинна връзка е закономерно следствие, на конкретно деяние с вредоносен резултат... Доколкото вината се предполага до доказване на противното, то съдът приема, с оглед събраните по делото писмени и гласни доказателства преценени в тяхната съвкупност, че е осъществен сложния фактически състав на чл.45 ЗЗД за ангажиране на деликатната отговорност на ответната страна”, мотивира се СГС.

Магистратите приемат, че на Крумов са причинени „болки и страдания, които са рефлектирали в личностната сфера на увредения, понесъл е тежко деликатното поведение на ответника, което е довело до психически дискомфорт, прекъснат е бил нормалния му живот и контакти с близки, и колеги - ищецът е станал затворен, притеснен, омерзен, че е професионално опетнен, увредена е била неговата професионална чест и лично достойнство и името му на уважаван съдия в професионалната и обществена среда с цитирани неверни факти и отрицателни оценки разпространени публично от ответника от парламентарната трибуна на Народното събрание с адресати народните представители и телевизионната аудитория, както и достигнали до неограничен кръг лица, четящи изданието на вестник „Атака”.

Магистратите са присъдили обезщетение в размер на 15 000 лв., които Сидеров трябва да плати на Любомир Крумов, както и 600 лв. съдебни разноски.