7 демонстранти убити от сирийските сили за сигурност
7 демонстранти убити от сирийските сили за сигурност / снимка: Reuters

Най-малко седем души бяха убити и десетки ранени, след като сирийските сили за сигурност стреляха срещу антиправителствени демонстранти в Дамаск и Хомс, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Директорът на базирания в Лондон Сирийски център за човешки права Рами Абдел Рахман съобщи, че трима души са убити в квартал Дума в Дамаск и четирима в Баб Себаа в Хомс, където миналата седмица сирийски военни влязоха в сблъсъци с дезертьори от армията и въоръжени лица. Ранените в Хомс са 25 или повече. Интензивна стрелба е била чута в Дейр аз Зур, близо до границата с Ирак, и в квартал Дума в Дамаск. Пет души са ранени в северния град Маарет ан Нуман. Организацията Местни координационни комитети съобщи за стрелба и в село Джасем в южната провинция Дераа, откъдето преди седем месеца започна бунтът срещу режима на Асад.

Антиправителствени демонстрации се състояха в провинция Дамаск, в крайбрежните градове Банияс и Латакия и в Амуда, Североизточна Сирия, посочва Франс прес.

В Съвета на ООН за правата на човека Сирия бе критикувана за потушаването на протестите, предаде ИТАР -ТАСС. Редица западни страни, включително Бразилия, призоваха Дамаск да разреши в страната да пристигне комисия, която да проучи сведенията за нарушения на правата на човека, предава БТА. Комисията бе учредена на извънредно заседание на Съвета на ООН по правата на човека през август.

Сирийският заместник-министър на външните работи Файсал Мокдад каза днес в Женева пред Съвета на ООН по правата на човека, че 1100 правителствени служители са били убити при сблъсъци с продемократични активисти, посочва ДПА. Сред жертвите има държавни служители, полицаи, военни, заяви Мокдад, цитиран от радио "Гласът на Ливан".

Съветът на ООН по правата на човека съобщи, че 2900 души са загинали при репресиите срещу продемократичното движение от март досега.