Споделена Тракия в Свиленград
Споделена Тракия в Свиленград / netinfo

Две културни прояви, свързани с историята на Тракия, преминаха при голям интерес през уикенда в Свиленград. Изложбата "Споделена Тракия" в общинския исторически музей и представянето на книгата на свиленградчанката Недялка Калева „Една тракийка разказва" са част от празничната програма на града.

Изложбата "Споделена Тракия" представя в снимки и документи част от работата на изследователски екип от Института по етнология и фолклористика към БАН по темата за изселниците и мигрантите от двете страни на българо-турската граница, тяхното наследство, идентичност, интеркултурни взаимодействия. Авторите предлагат поглед, който изразява постоянния човешки стремеж към преодоляване на границите и споделянето на културните модели с другите. Визуалният разказ е съпътстват от споделени размисли на потомци на тракийци от Източна Тракия и турци с корени от България.

Своята книга от спомени "Една тракийка разказва" представи в читалище "Просвета" Недялка Калева. 83-годишната свиленградчанка, която е тъща на фолкзвездата Милко Калайджиев, разказва своята житейска история, пълна  с обрати, усилен труд, дейно участие в културния и обществен живот и с обич към Свиленград и неговите хора. Много гости и близки поздравиха авторката за  книгата й и за достойния й житейски път.

Темата за Тракия ще продължи с едно  от следващите събития от празничната програма - представянето на книгата  на Димитър Шалапатов  - "Българските християнски  селища в Западна Тракия", което ще се състои утре преди обяд в читалище "Просвета".