Сирийски войски с танкове и бронетранспортьори навлязоха в град Растан
Сирийски войски с танкове и бронетранспортьори навлязоха в град Растан / снимки: Reuters, архив

Най-малко четирима души загинаха, а няколко бяха ранени, след като сирийски войски с танкове и бронетранспортьори навлязоха в град Растан, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, като се позоваха на активисти.

Градът е бил подложен на масиран обстрел. Хеликоптери са атакували главен път, водещ към Турция, за да попречат на активисти и дезертьори от армията да избягат от Сирия. Десетки хора са били изведени от домовете им и откарани с автобуси в неизвестна посока.

Растан се намира в Централна Сирия, близо до обсадения от силите за сигурност град Хомс.

Междувременно стана ясно, че Сирия се надява да съхрани добри отношения с ръководството на Русия. Това заяви министърът на външните работи на Сирия Уалид Муалем, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Ще продължим да поддържаме отношения с външния министър Сергей Лавров и с ръководството на Русия", каза той пред руски журналисти на Общото събрание на ООН. "Надяваме се на укрепване на отношенията с Русия", добави той. По думите му Сирия разчита на подкрепа от различни държави, които са на нейна страна. "Светът не е само ЕС и САЩ", добави той.

Сирийски войски с танкове и бронетранспортьори навлязоха в град Растан
netinfo

Сирийският министър каза пред ООН, че чужда намеса е причината за продължаващото насилие в страната му и за забавянето на плановете на президента Башар Асад за демократични реформи, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

В реч пред Общото събрание на ООН Уалид Муалем заяви, че режимът на Асад бил на ръба на широки демократични реформи, когато вдъхновени от чужбина религиозни радикали и въоръжени групи го принудили да потуши бунта, за да запази целостта на страната. "Реформите трябваше да отстъпят място на други приоритети, предава БТА. Първата от тях бе да се изправим пред външния натиск, който на моменти се изразяваше в крещящи конспирации",
посочи министърът.

Сирийското правителство е под строги санкции от страна на редица правителства, в това число САЩ, които заявиха, че Асад трябва да се оттегли, припомня АП. По оценки на ООН 2600 души са убити в кървавите репресии, разпоредени от президента Башар Асад.