Сирийската опозиция обяви състава на Националния съвет
Сирийската опозиция обяви състава на Националния съвет / снимки: Reuters

Сирийски опозиционери представиха днес в Истанбул състава на т.нар. Национален съвет, който ще координира борбата срещу режима на президента Башар ал Асад, предаде АФП. „Обединяваме се зад три принципа: продължаване на борбата до падане на режима, използване до мирни средства и запазване на териториалната цялост на Сирия”, заявиха те.

Националният съвет, чието създаване бе обявено на 23 август, се състои от 140 души. 60% от неговите членове живеят в Сирия, а останалите са дисиденти в изгнание. Сирийските опозиционери разкриха имената на около половината членове на Националния съвет - 72 души, от съображения за сигурност. Все още няма избран председател на съвета.

Канада, Холандия, Япония и Судан са изпратили дипломати да присъстват като наблюдатели на днешната конференция в Истанбул. Продемократични активисти призоваха традиционните за петък протести в Сирия да преминат утре под лозунга „Ще продължим напред до падането на режима”, предаде АФП. „Ние сме избивани и
хвърляни в затвора, но решителността ни е по-силна от всякога. Революцията избухна, тя ще спре едва когато режимът бъде свален”, написаха те в своята страница във Facebook „Сирийската революция”.

Сирийски опозиционери ще бъдат приети днес и утре във френското министерство на външните работи, съобщи неговият говорител Бернар Валеро, цитиран от АФП. Валеро обърна внимание, че Ке д'Орсе винаги е поддържал контакти със сирийската опозиция. „Както подчерта министърът (на външните работи) Ален Жупе, нашето намерение е да развиваме тези контакти”, каза той. От съображения за сигурност говорителят на френското външно министерство отказа да разкрие имената на членовете на сирийската делегация.

Сирийската опозиция обяви състава на Националния съвет
netinfo


Посланиците на осем държави в Сирия предприеха небивала стъпка, като присъстваха на бдение за убития активист Гият Матар, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на британския вестник „Гардиън”. На възпоменателната церемония отишли дипломатическите представители на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Япония, Холандия и ЕС. „Важно е да бъде показано публично както на семейството на самия Гият, така и на всички сирийци, че международната общност вижда какво става тук, а също и да бъде насочено общото внимание към ситуацията в Сирия в по-широк план”, каза британският посланик Саймън Колис, пише БТА.

26-годишният Гият Матар бил един от най-видните активисти в предградието на столицата Дамаск Дарая, призоваващи на мирен протест с искане за демократични реформи, отбелязва „Гардиън”, цитиран от ИТАР-ТАСС. Матар бил отвлечен на 6 септември от мъже в цивилни дрехи, а след четири дни властите предали на неговото семейство тялото му с признаци на насилствена смърт. Те обяснили, че Гият бил убит от въоръжени бандити.