Константин Пенчев отново с препоръки към здравния министър
Константин Пенчев отново с препоръки към здравния министър / Sofia Photo Agency, архив
Константин Пенчев отново с препоръки към здравния министър
44665
Константин Пенчев отново с препоръки към здравния министър
  • Константин Пенчев отново с препоръки към здравния министър

В писмо до министъра на здравеопазването омбудсманът Константин Пенчев препоръча в позитивния лекарствен списък да бъдат включени оригиналните животоподдържащи лекарства за трансплантираните, а не т.нар. генерици, които са по-евтини.

На среща с омбудсмана представители на Българския съюз на трансплантираните пациенти са алармирали, че в подготвяния списък за медикаментите, които се покриват напълно или частично от здравната каса, вместо оригиналните лекарства, ще бъдат включени техни по-евтини заместители.

Пред Дарик Константин Пенчев коментира, че заради предстоящите избори отлага организирането на обществено обсъждане по темата, но очаква реакцията на здравния министър Стефан Константинов.

Много е важно да се преосмисли позицията на министерството по отношение на този реимбурсен списък и ако може, да се включат оригиналните лекарства, а не генерици. На фона на тези скъпоструващи лекарства и на тези трудно осъществими операции не са толкова много, за да си позволим риска да провалим изхода от такива интервенции с приемане на не толкова качествени лекарства. Поставям остро въпроса на здравния министър - нека да не застрашаваме живота и здравето на малък брой хора, които са претърпели скъпоструващи операции, заради криворазбрани икономии", категоричен бе Константин Пенчев.