Красимир Каракачанов отрече междупартийни договорки срещу коалицията на Зеленогорски
Красимир Каракачанов отрече междупартийни договорки срещу коалицията на Зеленогорски / Sofia Photo Agency
Красимир Каракачанов отрече междупартийни договорки
44529
Красимир Каракачанов отрече междупартийни договорки
  • Красимир Каракачанов отрече междупартийни договорки

Лидерът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов отрече да е участвал в каквито и да било договорки с представители на други партии, за да попречи на регистрацията на коалицията, която трябваше да издигне Найден Зеленогорски като кандидат за нов кметски мандат в Плевен. Това поясни самият той пред Дарик в отговор на нападки от страна на синия депутат Цветан Костов. Вчера народният представител от Синята коалиция изрази мнение, че отмяната на регистрацията на коалицията "Заедно за община Плевен" е "планиран отдавна ход и за реализирането му управляващите от ГЕРБ използват помагачи като Красимир Каракачанов и Любомир Петков»."

В никакви комбинации не съм участвал и не участвам, въпросът е принципен и навсякъде, където в ОИК са подадени докуменити за регистиране на партия ВМРО-НИЕ, ние сме обжалвали, без оглед кой е в коалицията", категоричен беше Каракачанов. По думите му, самият той е провел разговор с Найден Зеленогорски още в края на месец юли и го е предупредил, че използването на абревиатурата ВМРО няма да е коректно, а не е разрешено и по закон, защото има друга партия, регистрирана с нея още през 1999 г. Каракачанов допълни, че е предупредил плевенския кмет, че ако това се случи, ВМРО-БНД ще обжалва и ситуацията ще влоши отношенията им. "Въпреки това, регистрацията е направена с използването на абревиатурата", каза лидерът на ВМРО-БНД.

Според него, преди 4 дни отново е провел разговор със Зеленогорски, при което е получил неговото уверение, че вината за създалата се ситуация е на юристите на коалицията, а не на Каракачанов. В тази връзка ръководителя на воеводите дори отправи съвет към д-р Цветан Костов "да се изказва по-компетентно и по-умерено, когато става въпрос за неща, които не са му известни и не са му ясни".

Кандидатът за кмет на Плевен, издигнат от ВМРО-БНД Иван Кюлджийски, също отрече да е участвал дори в неформални разговори с други партии, за да саботира участието на Найден Зеленогорски в изборите като кандидат на Коалиция "Заедно за община Плевен". Иван Стоянов, председател на предизборния щаб на плевенската организация на воеводите, поясни, че дори желание Найден Зеленогорски да участва в битката за кметския пост. "Той ни е пряк конкурент и така ще е честна битката, но нека не използват незакони средства и всякави действия, които не съответстват на законите на Република България", подчерта той. "Грешката е тяхна, не им е виновна ВМРО-БНД или БСП, ние просто следим дали нещата са според Изборния кодекс, виновния е в техния лагер, не при нас", категоричен беше Стоянов.