Вълна от убийства и арести в Сирия
Вълна от убийства и арести в Сирия / снимка: Reuters

И днес Сирия преживя вълна от убийства и арести, които обхванаха страната, откакто преди пет месеца започнаха антиправителствените протести срещу режима на Башар ал Асад, предаде АП.

Правозащитници съобщават за военни операции и задържане на протестиращи в различни селища на Северозападна и Централна Сирия. Говорителят на Местните комитети за координация Омар Идлеби съобщи за 12 убити цивилни от стрелба на силите за сигурност.

Държавните медии съобщават за деветима убити при нападение срещу армейска група от въоръжени лица в централна Сирия. При завързалата се престрелка загинали шестима войници и трима цивилни. Информацията обаче не може да бъде проверена от независим източник, тъй като режимът не допуска чуждестранни журналисти в Сирия и е наложил силни ограничения над местните медии, припомня АП.

По данни на ООН 2200 души са убити от март досега, уточнява БТА. В Дамаск днес се е състояла среща на председателя на Международния комитет на червения кръст Якоб Келенбергер със сирийския външен министър Уалид Муалем. По-късно Келенбергер се очаква да бъде приет и от президента Асад, за да издейства достъп на доброволци от организацията до арестуваните демонстранти и възможност да се грижат за ранените.

Репресиите срещу недоволните от управляващите предизвикаха международни критики и налагане на санкции. ЕС обяви в петък забрана върху вноса на петрол от Сирия, което ще струва на режима милиони долари всеки ден. Днес контролираните от правителството медии разкритикуваха европейското решение. „Вместо да играе ефективна и положителна политическа роля, Европа демонстрира своето желание да върне колониалното минало”, пишат вестниците.

Генералният секретар на Арабската лига Набил ел Араби съобщи, че Дамаск се е съгласил да го приеме на посещение в Сирия, където той възнамерява да отиде идната седмица. От централата на организацията в Кайро Ел Араби каза, че ще изрази пред управляващите безпокойството на арабските страни от случващото се в Сирия и ще изслуша аргументите на сирийските власти, съобщи Ройтерс.