Лидер на войводите се впуска в кметската надпревара
Лидер на войводите се впуска в кметската надпревара / netinfo

Заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов е най-сериозната кандидатура за кмет на Варна, която партията и „Новото време” обсъждат. Това обяви заместник-председателят на „Новото време” в морския град Христо Христов. Двете партии водят преговори за общо явяване на изборите, като до седмица ще излязат с решение. Целта им е да привлекат повече коалиционни партньори.

Костадинов и председателят на ВМРО Красимир Каракачанов днес бяха на посещение във Варна. Каракачанов обяви, че от ВМРО са категорично против проучванията за шистов газ и добива му. Основните съображения са от екологична гледна точка, защото технологията на този етап представлява опасност за природата и за здравето на хората. Каракачанов каза още, че и икономическият въпрос също не е маловажен, тъй като добивът не е по-евтин от този на газа, който внасяме, и няма да доведе до по-ниска цена. Председателят на ВМРО посочи, че тази технология е забранена в страни като Франция и Канада. Като всяка важна тема за България и тази се политизира, и противниците на шистовия газ се обявяват за лобисти на руски компании, а привържениците за демократи, коментира още Каракачанов.

Той заяви, че канят икономическия министър Трайчо Трайков на публична дискусия относно проучванията за шистов газ. Според лидера на ВМРО в обсъждането трябва да се включат основно специалисти и представители на граждански организации.

Зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов поиска нов одит на електроразпределителните дружества у нас. Той посочи, че наскоро обявената им печалба показва, че приходите им са се свили драстично. По думите на Костадинов те са от порядъка на 10-15 млн. лева, което е нереално. Костадинов каза още, че расте и процентът на прехвърлените дейности към външни дружества като надхвърлят  60-70 млн. при ЧЕЗ и 50 млн. при Е. ОН. Това според него показва, че изтичането на капитали от тези дружества навън, както и укриването на приходи продължават въпреки одита, който беше направен миналата година. При него бяха открити огромни нарушения и бяха наложени глоби от няколко милиона, припомни Костадинов. Той заяви, че към момента не са изплатени дори половината от сумите.