Бизнесът представи предложения за реформи в пенсионната система
Бизнесът представи предложения за реформи в пенсионната система / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Бизнесът представи предложения за реформи в пенсионната система
44129
Бизнесът представи предложения за реформи в пенсионната система
  • Бизнесът представи предложения за реформи в пенсионната система

С 12 на сто трябва да се увеличи осигурителната вноска са служителите в министерствата на отбраната, правосъдието и на вътрешните работи, за да се покрият разходите им за ранно пенсиониране. Това са изчислили от Българската стопанска камара, които представиха предложенията си за реформи в пенсионната система.

От работодателската организация настояват всички, заети по служебни отношения, сами да внасят осигурителните си вноски. Работодателите предлагат още да отпадне таванът на пенсиите, защото така хората ще бъдат стимулирани да допринасят повече за осигурителната система.

Пенсиите трябва да се актуализират ежегодно, смятат от Българската стопанска камара. Според Божидар Данев трябва да се положат усилия да се ограничи ранното пенсиониране, като се съобразят видът на работата и условията на труд. Данев попита риторично какъв е рискът при онези, които раздават номерата на билетите кога хората да отидат в КАТ.

Данев бе категоричен, че всички трябва да започнат сами да внасят осигуровките си, което обаче ще се отрази нагоре и в трудовите им възнаграждения.

„Всички ще плащат като нас, като им се увеличат заплатите, така че да не се намали нетният доход. В МВР, Министерството на отбраната и Министерството на правосъдието да се увеличат заплатите на служителите, за да могат да си плащат личните вноски, като това увеличение да бъде с 12 на сто повече отколкото на всички останали служители, с оглед да допринасят толкова, че системата да бъде балансирана", обясни Данев.

Задължително трябва да има по-строг контрол върху получаването на свидетелство за нетрудоспособност, смята Данев. Броят на хората, които получават инвалидни пенсии, е нараснал драстично, като в края на миналата година е достигнал 700 000 души.