Изучаването на трудовите права влиза в час на класа
Изучаването на трудовите права влиза в час на класа / снимка: DarikNews.bg, Шумен

От следващата учебна година зрелостниците ще изучават правата си на бъдещи работници. 10 часа годишно по време на час на класа учениците ще бъдат запознавани с основните си трудови права, заяви по време на работна визита в Шумен президентът на КНСБ Пламен Димитров. Договорка за това е постигнала Конфедерацията на независимите синдикати в България и Министерството на образованието и науката.

Идеята е подкрепена и от Синдиката на българските учители. Инициативата е част от кампанията на Конфедерацията „Правата на всеки са права на всички”, която цели и законови промени, които да подобрят трудовите, социалните, осигурителните и синдикални права на гражданите.

„Синдикалните експерти ще влязат в тези часове и ще обясняват на бъдещите работници какви са основните им трудови и синдикални права”, допълни Димитров. По думите му, в момента децата в България не знаят какви са правата им след завършване на училище. Целта на инициативата е завършващите да знаят какво представлява трудовия договор, осигуровката, кой е работодател и кой какви права има.

„Тази кампания е изключително важна за децата и тя ще продължи”, подчерта Димитров, По думите му, синдикалистите искат да провокират вкарването на тази методология в учебния план.

В началото на месец май следващата година в София ще се проведе редовния седми конгрес на КНСБ. По време на него ще се избере ново ръководство, ще се обсъждат и Програмата и Устава на Конфедерацията. Пламен Димитров за пореден път заяви, че ще се кандидатира за президент на КНСБ.

Новини от Шумен