„Ден без Бойко Борисов“ е невъзможен, смята създателят на групата
„Ден без Бойко Борисов“ е невъзможен, смята създателят на групата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
„Ден без Бойко Борисов“ е невъзможен, смята създателят на групата
43062
„Ден без Бойко Борисов“ е невъзможен, смята създателят на групата
  • „Ден без Бойко Борисов“ е невъзможен, смята създателят на групата

Вече над 9000 души са част от групата във Facebook „Ден без Бойко Борисов", създадена от трима младежи. Атанас Палов, Валя Крушева и Камелия Енчева са на по 25 години, твърдят, че досега не са гласували на избори, не са политически обвързани и наистина смятат, че има дни от седмицата, когато, освен ако няма извънредна ситуация, е нормално да не се говори за министър-председателя.

„Нека в деня на последните парламентарни избори - 5-ти юли, да не бъде споменавано името на премиера поне за 24 часа. Без значение дали той е постигнал нещо значимо или е направил някой гаф, нека в този летен ден да си седим/лежим на сянка, да отпиваме от бирата/коктейла си и да не дискутираме поне за ден правителството и в частност премиера", призовават Наско, Валя и Ками, но съзнават, че това е невъзможно. Самият Борисов във вторник реагира остро на идеята като каза, че вероятно е платена. Ето какво отговори на думите на премиера Атанас Палов, един от основателите на групата, която е факт още от януари тази година:

Не е оригинална идеята. В Полша имаше подобно събитие - ден без Катин. Един ден да не се говори за самолетната катастрофа в Катин, защото въпреки трагедията, е използвана за политически цели Един ден да не се говори за самолетната катастрофа в Катин, защото те използваха трагедията за политически цели. Реших да направим „Ден без Бойко Борисов", тъй като той е най-обсъжданата личност, събитие в българското медийно пространство. Групата е създадена на 26 януари, но набра скорост онзи ден. Видях какво е казал премиерът - че смята, че това е платена поръчка. Мога само на шега да му кажа, че чакаме контра предложение. Срещу добро заплащане можем да направим „Ден с Бойко Борисов".

Смятате ли, че наистина може да има такъв ден, в който да не се казва нищо за българския министър-председател? Дори съобщаването на вашата инициатива пак е един вид...

Знам, че реално е невъзможно, но просто целим да привлечем внимание към това, че твърде много се показва, нищожни неща се показват. Ето например в неделя bTV показаха репортаж как се произвеждат лентичките, които той реже. За мен това е безсмислен репортаж и новините или могат да бъдат по-кратки, или да се запълнят с нещо по-смислено.

Казвате, че на Запад събота и неделя политиците са извън полезрението?

Като цяло, да. Ако няма национална катастрофа или някакво голямо събитие, то събота и неделя са дни за спортни или музикални събития. Аз съм завършил във Великобритания, там за събота и неделя новина номер едно е рок фестивалът в Гластънбъри. Никъде не се споменава нещо съществено за Дейвид Камерън или за Борис Джонсън, кмета на Лондон. Хората си почиват, събота и неделя са дни за почивка.

И при нас имаше злополучен опит за музикален фестивал.

Да, така е. Но той беше отразен, дори и провалът му, съвсем бегло.

Лошо ли е да се режат ленти?

Не, няма нищо лошо. Щом се режат ленти, значи се създава нещо. Това е написано в групата. Нямаме нищо против, не отричаме успехите на ГЕРБ. Справи се с групата на „Наглите", справи се с доста криминални престъпления. Но това, което ме дразни, е че той реже лентите на всичко, а не например магистралите да ги открива министър Плевнелиев, училища и детски градини - министър Игнатов. Те седят до него като слуги.

Основателите на групата сте приятели, съученици, състуденти?

Да, съученици сме, не сме състуденти. И тримата сме на по 25 години, току-що завършили студенти. Двама сме завършили политически науки, третото момиче е завършило 'Медии и комуникации" в Белгия.

В каква сфера смятате да се реализирате?

Преведена от английски, моята специалност се нарича „Европейски социални и политически науки" в университетския колеж в Лондон. Другото момиче е завършило нещо подобно в Американския университет в Благоевград.

Какво показват вашите дебели учебници за поведението на европейските политици?

За поведението на европейските политици, според мен, поведението на Бойко Борисов е много близо до това на Берлускони.