Случай на заразяване с Ешерихия коли бе потвърден и във Франция
Случай на заразяване с Ешерихия коли бе потвърден и във Франция / снимки: Reuters, архив

Случай на заразяване с бактерията Ешерихия коли бе потвърден във Франция, предаде Франс прес. Проверява се още един случай. Заразените са пътували или пребивавали в Германия, където според най-нови данни бактерията е взела 23 жертви.

Общо 13 случая на кървава диария бяха регистрирани във Франция от началото на епидемията в Германия, според оповестени данни на френския Институт за наблюдение на здравето (InVS). С микробиологично изследване е бил доказан един случай на заразяване с щама Е.коли 0104. "В момента се правят допълнителни анализи за още един вероятен случай на зараза", уточнява френският институт. Четири случая бяха изключени след отрицателни микробиологични резултати, а седем се проверяват в момента.

Тринайсетте заразени са: германски турист, който бил във Франция при появата на симптомите, двама французи, живеещи в Германия, и десет французи, които пътували в Германия през май. Засега във Франция не е бил регистриран нито един случай на най-тежкото усложнение на бактерията - хемолитично-уремичния синдром.

Втори случай на заразен с бактерията Ешерихия коли бе потвърден и в Полша, предаде Франс прес, като се позова на санитарните власти.

Първият случай - на 29-годишна жена, пребиваваща постоянно в района на северния германски град Хамбург, бе потвърден в понеделник. Днес бе установено, че е инфектирано и 7-годишно момче. То е било заразено от своя баща, който е бил в Германия и сам има леки симптоми на болестта. Детето е настанено в болница във Варшава. В Полша има още десетина предполагаеми случая на заразяване с бактерията Ешерихия коли.

До момента в страната не е засечен нито един източник на заразата. Всички инфектирани хора идват от Германия, подчертаха полските санитарни власти.

Междувременно опасната бактерия Ешерихия коли взе 24-а жертва в Германия, съобщи Франс прес. Микроорганизмът причини смъртта и на една жена в Швеция, с което общият брой на смъртните случаи, свързани с Ешерихия коли, достига 25 души, предаде БТА. Германия обяви, че очаква броят на жертвите на инфекцията да се увеличи, въпреки че намалява темпът на разпространение на бактерията, предаде Ройтерс.

Източникът на епидемията, причинена от много рядък щам на бактерията, все още не е установен. Броят на инфектираните достигна 2325 в Германия и над 100 в други европейски държави и в Съединените щати. Състоянието на 700 от тях буди безпокойство. Общият брой на заразените надхвърля 2600 души в 14 страни. Най-уязвими към опасната бактерия са жените, предупреждават лекари.

Случай на заразяване с Ешерихия коли бе потвърден и във Франция
netinfo

По-рано германският министър на здравеопазването Даниел Бар съобщи, че броят на новите случаи на заразени с бактерията хора намалява значително.

"Ще има нови случаи и за съжаление трябва да очакваме още смъртни случаи, но броят на новите инфекции намалява значително", каза Бар в интервю за телевизия А Ер Де. Той призна, че не може да обяви, че всичко е наред, но подчерта, че след анализирането на последните данни има сериозни основания за оптимизъм.

Това изявление на германския здравен министър прозвуча по-оптимистично от вчерашното му изказване, че е предпазлив оптимист, че "най-лошото е зад гърба ни".

По същото време зеленчукови производители раздадоха безплатно 40 000 кг плодове и зеленчуци в центъра на Мадрид, за да привлекат вниманието на хората към последиците от здравната криза с бактерията Ешерихия коли, за която погрешно бяха обвинени испанските краставици, предаде Франс прес. Опашка от около сто метра се образува до щандовете, на които се раздаваха предимно краставици, но и домати, пъпеши, нектарини и марули.

"Взех по малко от всичко - краставици, домати, плодове. Всичко е много добро", увери Камила Алонсо, която носеше три торби с плодове и зеленчуци. "Ще ги разделя с колегите си", казва Кармен, която не споменава фамилията си, тъй като излязла в работно време.

"Имам доверие", уверява Марио Агурто, еквадорец, който живее в Мадрид от четири години. "Консумирах испански продукти и нищо не се случи нито с мен, нито със семейството ми", изтъкна Агурто, който смята, че раздаването на плодове и зеленчуци ще му дойде много добре, защото е безработен. Надписи на испански, английски и немски по щандовете уверяват, че испанските продукти са "здравословни, безопасни и вкусни".

Междувременно китайските власти разпоредиха засилени проверки на пътниците, пристигащи от Германия, за да не бъде допуснато разпространението на смъртоносната бактерия, предаде Асошиейтед прес.

Контролът ще включва при необходимост измерване на температурата и медицински преглед. Пътниците, имащи симптоми на заразяване с бактерията като диария, повръщане и треска, трябва да уведомят властите.

Случай на заразяване с Ешерихия коли бе потвърден и във Франция
netinfo