НС освобождава Александър Цветков, избира Ивайло Московски за транспортен министър
НС освобождава Александър Цветков, избира Ивайло Московски за транспортен министър / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Очаква се парламентът да освободи транспортния министър Александър Цветков от поста, който заемаше и на негово място да бъде избран досегашният му заместник Ивайло Московски. Като извънредна точка в дневния ред беше включено гласуването на оставката на Цветков.

Срещу това се обявиха от БСП, като казаха, че министър-председателят е този, който трябва да представи проекта за персонални промени в кабинета, а не вицепремиерът Симеон Дянков. Дянков обясни, че той изпълнява функциите на премиера, тъй като Бойко Борисов е на посещение в Полша.

Четин Казак от ДПС също като социалистите отбеляза тенденцията именно вицепремиерът Симеон Дянков да представя промените в правителството. По думите му това може да е защото след изборите на 23-ти октомври той щял да стане титуляр в тази роля.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев каза, че смяната на Цветков е трябвала да стане в края на миналата година заради критики на Европейската комисия за ниския процент усвояемост на средствата по оперативна програма „Транспорт". Ако това е истинската причина, днес трябваше да бъде сменен и министърът на околната среда и водите Нона Караджова, посочи Станишев. Той не очаква промяна в политиката на управление.

В сряда министърът на транспорта Александър Цветков подаде оставка, като за нея бяха изтъкнати лични причини. След това премиерът предложи досегашният заместник на Цветков Ивайло Московски да поеме поста, като мотивира смяната с желанието да се оптимизира работата с Брюксел по отношение на усвояването на еврофондовете. Също в сряда стана ясно, че е отстранен заместник-министърът с ресор енергетика Марий Косев, а на неговото място Борисов назначи депутатът от ГЕРБ и заместник-председател на икономическата и енергийна комисия в парламента Делян Добрев.