Осветиха паметника на Васил Левски във Враца
Осветиха паметника на Васил Левски във Враца / снимка: Дарик - Враца

Възстановеният паметник на Васил Левски във Враца снощи бе осветен и официално открит. На церемонията присъстваха врачанският  митрополит Калиник, народният представител Георги Божинов, председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, председателят на Общинския съвет Малина Николова, кметът на Враца - Костадин Шахов, граждани и гости.

След мащабна дарителска кампания поета от Инициативен комитет за две години бяха събрани необходимите средства за повторното му създаване и поставяне. Автори на копието са скулпторите Ивелин Маринов от Видин - избаротил бюста на Левски и Ивайло Симеонов - обработил постамента и изписал надписите.

За мен е изключително удоволствие и чест, че изпълнихме едно свято дело, каза в приветственото си слово председателят на Инициативния комитет -  Краси Богданов - областен ръководител на ВМРО.  

„Мотивираше ни поруганото достойнство на врачани - да оправим щетата на безродна ръка откраднала паметника.  Мотивираше ни паметтта на Апостола и на такива като него дали живота си, за да ни има нас днес, мотивираше ни примера към младите, за да имат за идоли личности като Левски и да съхранят българското име и дух. Мотивира ни надеждата, защото като заклинание звучат думите на Апостола пред турския съд. Попитан каква задача му е възложил революционния комитет Левски заявява : „Възложиха ми да обнадеждавам цяла България". Тази надежда ние трябва да предадем на бъдещите поколения, надежда, че България ще пребъде през вековете като единна, силна и просперираща страна".